Armando Gjini: Nužan gospodarski oporavak Buja

Giancarlo Antonini i Armando Gjini (T. KOCIJANČIĆ)
Giancarlo Antonini i Armando Gjini (T. KOCIJANČIĆ)

- Imam pozitivnu viziju i želim biti gradonačelnik svih građana Buja, poručio je nezavisni kandidat za prvog čovjeka tog grada Armando Gjini na sinoćnjem predstavljanju. Njegov zamjenik, također poduzetnik, jest Giancarlo Antonini iz redova talijanske nacionalne manjine, koji je istaknuo da žele kreirati uvjete za oporavak i razvoj bujskog gospodarstva i otvaranje radnih mjesta. Njihova posebna briga su mladi, za koje žele da nakon završenog školovanja nađu posao i da se stambeno zbrinu u svojem, a ne u drugim gradovima.

Nude poduzetnički princip organizacije i vođenja Grada, a za gradsku upravu su rekli da treba postati učinkovita, pravedna i koristan servis, jer su trenutno Buježi njome nezadovoljni.

Program koji su predstavili sinoć sastoji se od pet točaka, s naglaskom na oživljavanje gospodarstva, valorizaciju povijesne jezgre grada, veće vrednovanje turističkih mogućnosti Buja, poticaj poljoprivredi s naglaskom na brendiranje poljoprivrednih proizvoda i organiziranje poljoprivrednih zadruga te socijalu.

- Potrebno je promijeniti prostorni plan Buja, prilagoditi ga sadašnjim potrebama i predvidjeti otvaranje novih poslovnih zona. Imamo tri zainteresirana investitora koji bi gradili pogone, a što bi moglo osigurati domaćim ljudima od 50 do 70 novih radnih mjesta. Jedan od naših prioriteta je obnova danas zapuštene povijesne jezgre, koja je biser Buja. Prije 20 godina ondje je bilo bolje stanje nego danas.

Potrebna je detaljna sanacija infrastrukture, ondje bismo mogli tijekom deset godina zaposliti cijelu ovdašnju građevinsku operativu. K tome, staru jezgru potrebno je i turistički valorizirati, kao i onu u Kaštelu i Momjanu. U bujskom starom gradu treba srediti parkiranje, što se sve može riješiti garažom, pojasnio je Gjini. Istaknuo je da Grad trenutno nije kreditno sposoban, jer da bi se za bilo kakvu investiciju kandidirao na sredstva Europske unije, potrebno je imati do četvrtine vlastitih, inicijalnih sredstava. Gospodarski oporavak stoga je neminovnost, kazali su, jer bez toga budžet se neće puniti porezima. (T. KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter