Arman: Uništili su mi mreže vrijedne 7.000 €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiri talijanska ribarska broda s ramponima, duga izmedu 25 i 30 metara, uništila su novigradskom ribaru Marinu Armanu u noci s utorka na srijedu 4.500 metara mreža listarica vrijednih oko sedam tisuca eura.

Mreže su bile položene na 11 milja od novigradske obale, milju i pol unutar hrvatskog teritorijalnog mora, u dužini od devet kilometara paralelno s crtom razgranicenja, ispricao nam je u petak u gradskoj lucici Mandrac, pokazujuci nam rezignirano njihove ostatke.

"Jednostavno ne moren to više trpiti! Njihove ribarice cesto ribare u našem gospodarskom pojasu i teritorijalnom moru, i desi se da nam neka od njih probije i uništi dvi, tri mriže. Preko takovega gubitka se cak more pasati i mi hi više niti ne prijavljujemo, ali kad se pojavi grupa brodova koji naprave takovu katastrofu, covik gre van sebe!

Prije tri miseca mi se desila ista stvar na istoj poziciji - zgubija san 2.100 metara mriže za oko tri tisuce eura. Na more gremo i po grden vrimenu, mucno delamo svaki dan, tu su krediti koje treba placati, mriže koje van niki nece osigurati, a od moje barke Aria 90 ND žive tri familije… Samo se nadan da ce se tim situacijama vec jedanput stati na kraj", rekao je pun gorcine i nemoci koja izaziva bijes.

Mreže za listove položili su u utorak navecer, a u dva sata ujutro uputili su se na 260 stupnjeva prema njima. Na oko pola milje ispred svog cilja na radaru su primijetili cetiri plovila upravo na tom mjestu. Kad su im se još malo približili i upalili crvena svjetla koja signaliziraju ograniceni manevar, odnosno podizanje mreža, talijanski su brodovi pojurili prema granici, probijajuci po drugi put Armanove mreže.

Velikoj materijalnoj šteti za uništenu opremu treba pribrojati izgubljenu ribu, potrošenu naftu i izgubljeno vrijeme od nekoliko sati za skupljanje ostataka mreža.

Na prijavu našeg sugovornika uvidaj su obavili pomorska i kriminalisticka policija, no od toga ne ocekuje rezultate. Najavio je da ce putem Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci pokrenuti diplomatske aktivnosti za upozoravanje talijanskih ribara da prestanu s ulaskom i ribarenjem u hrvatskim teritorijalnim vodama te uništavanjem tude imovine. Takoder ce se tražiti da se pronadu krivci te da oni nadoknade štetu.

Talijani posjeduju brodove sa snažnim motorima i suvremenom radarskom opremom, nabavljenom zahvaljujuci sufinanciranju talijanske države, koji im dozvoljavaju brzo i sigurno kretanje i po nemirnom moru, a buduci da moraju biti opremljeni uredajem slicnim tafografu za kamione, moguce je utvrditi krivce za štetu, smatra Arman, koji u ovom slucaju sumnja na kolege iz Caorla i Grada.

"U dužini od dvjesto kilometara imamo morsku granicu koja je jednostavno prepuštena ribarima. Policija za to nije kriva jer nije adekvatno opremljena, nema broda kojim bi mogla izaci na otvoreno more, pogotovo kad je grdo vrime. O zaštiti našeg gospodarskog pojasa i teritorijalnog mora trebale bi povesti racuna i takvu situaciju konacno riješiti hrvatske vlasti", zakljucuje ošteceni novigradski ribar. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

Policija: Uništeno više od cetiri kilometara mreža

Umaška policija je u cetvrtak oko 11 sati zaprimila dojavu 57-godišnjeg ribara Marina Armana zbog oštecenja 240 ribarskih mreža. Arman je prijavio da mu je u noci s utorka na srijedu u vremenu od 20 do 3 sata uništeno oko 240 mreža listarica na oko 11 nautickih milja od novigradske luke na dubini od 29 do 30 metara.

Umaška policija je odmah nakon prijave obavila ocevid, a na mjestu dogadaja, odnosno u moru gdje je Arman spustio mreže pronadeno je tek cetiri komada oštecenih mreža listarica. Materijalna šteta je procijenjena na više desetaka tisuca kuna, izvijestila je policija.


Buduci je svaka mreža duga 18 metara, Armanu je uništeno više od cetiri kilometra mreža listarica. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter