"Arma Parentina" u Zavičajnom muzeju Poreštine

Izložba oružja u porečkom Zavičajnom muzeju (K. FLEGAR)
Izložba oružja u porečkom Zavičajnom muzeju (K. FLEGAR)

U Zavičajnom muzeju Poreštine u petak je otvorena "Arma Parentina", druga izložba iz projekta "Izlog baštine", pokrenutog s ciljem predstavljanja zanimljivih i manje poznatih predmeta iz muzejskog fundusa te obilježavanja različitih događaja, u razdoblju do kompletiranja stalnog postava Muzeja.

Kako je istaknula ravnateljica Muzeja Elena Uljančić Vekić, prvi je "izlog" nazvan "Amor ornamenti Parentini", bio posvećen nakitu kojemu je oružje, zapravo, vrlo blisko.

Ovom je prigodom, sve do 5. listopada, izložen izbor iz zbirke hladnog i vatrenog oružja nastalog i korištenog od 16. do 19. stoljeća, koja je bila prikazana javnosti do prije 20-ak godina u stalnom postavu Muzeja.

Tu su različite vrste turskih, austrijskih i grčkih pušaka i pištolja, posudica za barut, sablje, lovački noževi i mač, talijanski šljem, pancir rukavica i metalna košulja. Velik dio predmeta nedavno je restauriran u radionici vrsnog majstora restauratora Janka Jeličića.

Svako oružje osim o svojoj namjeni svjedoči o društvenom uređenju iz vremena u kojem je nastalo, razini tehnologije i znanosti, pa i umjetničko-obrtnog oblikovanja, doznali su posjetitelji.

"Uz funkcionalnost, pri njegovom odabiru oduvijek je bio bitan niz antropoloških, kulturnih i psiholoških faktora, kao što su socijalni status i prestiž, razni kulturno - oblikovani kriteriji vrednovanja, dizajn, težnja za kompleksnošću i dekorativnošću. Kroz veći dio povijesti posjedovanje što većeg i ljepše ukrašenog oružja bilo je pitanje prestiža. Estetika je igrala ulogu i pri oblikovanju hladnog i vatrenog oružja, štitova i kaciga, pa i bojnih brodova i fortifikacija", objašnjeno je, između ostalog.

Ravnateljica je publici skrenula pažnju na orijentalne puške posebno bogato ukrašene slonovom kosti i sedefom, čija prisutnost svjedoči o Poreču kao trgovačkom centru na putu brodova između Levanta i Venecije, kao i trgovine Porečana s Istokom. A otkrila je i da su porečki muškarci nekad i u vrijeme mira nosili male mačeve, često srebrne, ukazujući time na svoju muževnost i autoritet.

Uz takav ukras išla su i odijela koja su emulirala vojnu odjeću, poput onog plemića iz Vižinade kojega je, s lovačkom puškom, naslikao lokalni majstor u 2. polovici 18. stoljeća. Oružje se spominje kao uzrok smrti pojedinaca u matičnim knjigama umrlih i dokumentima koji svjedoče o obrambenoj ulozi gradskih zidina, čiju je stražu oružjem iz venecijanskog arsenala za približavanja turske opasnosti opremao koparski načelnik i podestat.

Ravnateljica je zaintrigirala maštu okupljenih i podatkom da je prilikom istraživanja kulturno povijesnih slojeva Ulice Svetog Maura, u neposrednoj blizini Muzeja, podizanjem popločenja pronađen sakriveni mač. Tko ga je i zašto sakrio zasad ostaje tajna. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter