Arkticki led na rekordno niskoj razini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Minimalni ljetni volumen leda na Arktiku dosegao je prošle godine rekordno nisku razinu, objavili su znanstvenici u studiji i upozorili da se ledeni pokrov brže otapa nego što se obnavlja.

Strucnjaci u studiji procjenjuju da je prošla godina premašila rekord iz 2007. u minimalnom volumenu leda koji se mjeri kombinacijom debljine leda i površinom kojom led pokriva more.

Time su samo potvrdili drasticne klimatske promjene na vrhu svijeta koje bi u iducih nekoliko desetljeca mogle dovesti do potpunog otapanja leda na Arktiku i otvoriti nove mogucnosti za iskorištavanje nafte, ali i vjerojatno poremetiti uobicajene klimatske procese i podici razinu svjetskih mora.

"Trend u posljednje 32 godine doista zabrinjava", rekao je Alex Schweiger, glavni autor studije, pozivajuci se na satelitske snimke Arktika. "Izmjerene vrijednosti potvrduju da se radi o novome rekordu", dodao je.

Površina Arktickog mora pokrivena ledom smanjila se prošloga tjedna na 4,6 milijuna cetvornih kilometara, a sezona topljenja traje još dva tjedna, u usporedbi s 4,13 milijuna cetvornih kilometara 2007.

Radi usporedbe, minimalni ledeni pokrov pocetkom 70-ih godina 20. stoljeca bio je oko sedam milijuna cetvornih kilometara. Led se svake godine topi ljeti i minimalnu razinu doseže sredinom rujna.

Vecina strucnjaka slaže se da ce Arkticko more ostati bez leda jedno ljeto u ovome stoljecu, ali ne slažu se u tocnim procjenama.

I dok otapanje morskoga leda samo po sebi ne podiže razinu mora, topliji Arktik mogao bi ubrzati otapanje ledenog pokrova na Grenlandu, koji sadrži dovoljno vode da razinu svjetskih mora podigne za sedam metara.


Podijeli: Facebook Twiter