Aristokracija prošetala fažanskom rivom


Turistička zajednica Fažane odučila je ove godine svoje prve goste dočekati trodnevnom manifestacijom Priče s fažanske rive. Svojevrsno koncentrirano predstavljanje svih znamenitosti i manifestacija koje općina Fažana inače nudi tijekom ljetne sezone zbog vremenskih se prilika, nažalost, održalo samo u četvrtak i subotu, a i za vikend je zbog lošeg vremena bilo upitno hoće li se manifestacija uopće održati.

Iako je kiša predvečer rastjerala velik broj gostiju koji su se zatekli na fažanskoj rivi, organizatori su nakon smirivanja vremena ipak odlučili glazbom prizvati ljude da im se pridruže, pogledaju što im sve Fažana nudi tijekom ljeta, pa možda odluče vratiti se baš tijekom redovnog održavanja jedne od prikazanih manifestacija.

Večer su u atriju crkvice sv. Elizeja otvorili Ronald Braus i Vesna Ivanović Ocvirk koncertom starih arija, dok je na Trgu sv. Kuzme i Damjana KUD Ulika predstavio posjetiteljima dašak tradicijske glazbe i plesova ovog kraja. Za to vrijeme, na malom molu, smješteni iza okvira za slike, stari su ribari prezentirali gostima "sve ča znaju", pruživši tako mnogima predivnu sliku pletenja ribarske mreže za uspomenu. Još tri "slike" nalazile su se na lukobranu gdje su također u okvirima predstavljene scene iz Fešte od kužine, točnije starinski način pranja rublja, kuhanje maneštre i pletenje čarapa i šalova.

Najzanimljiviji, a ujedno i najzabavniji dio večeri bio je kada su se hrabre manekenke unatoč hladnoći prošetale trgom u predivnim kreacijama Uroša Raguža, predstavivši nam intrigantne ličnosti poput carice Sissy, legendarne špijunke Mate Hari, poznate glumice Alide Valli, ali i Sophiju Loren i Angelinu Jolie. Kroz povijest plesnih ritmova i slavnih ličnosti iz različitih vremenskih perioda, na svoj osebujan način vodio nas je poznati glumac i voditelj Davor Garić iz Rijeke, koji se u pojedinim trenucima nije mogao suzdržati pa je sa djevojkama i zaplesao.

Voditelj nam je za svaku od ličnosti ispričao neku intrigantnu zgodu iz života vezanu uz njihov boravak u ovim krajevima, što je među turistima izazivalo očigledno divljenje i oduševljenje. Ovaj dio programa održan je pod pokroviteljstvom TZ-a Fažane i Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", u organizaciji Paola Batela i Tatjane Bulešić te uz glazbenu podlogu DJ-a Kedže.

Nešto kasnije ispred ureda Turističke zajednice fažanski su umirovljenici odigrali neobičnu partiju boćanja kockastim boćama, što je već nekoliko godina sastavni dio manifestacije Titovi dani u Fažani. Na istom se mjestu tijekom cijele manifestacije održavala mala kreativna likovna radionica. U skladu s duhom manifestacije koja je posjetitelje poput vremeplova vratila u zlatnu prošlost Fažane, lokalni su ugostitelji od četvrtka do subote svojim gostima nudili posebnu gastro-ponudu povijesnih jela kroz stoljeća, od rimskog doba, preko venecijanskog pa do doba Austro-Ugarske. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter