Arijana Čulina u Savičenti: Mi smo narod od kontre

Arijana Čulina za Europu spremna (D. ŠTIFANIĆ)
Arijana Čulina za Europu spremna (D. ŠTIFANIĆ)

Jesu li građanke i građani Hrvatske doista "Za Europu spremni" vidjet ćemo već za koji dan, no istoimena monokomedija Arijane Čuline izvedena sinoć u kaštelu Grimani u Savičenti privukla je mali broj ljudi. Čulina je opet, ovaj put prigodno, dva dana prije ulaska u EU, posjetila Savičentu i zabavila prisutne komentarima na račun te velike zajednice u koju Hrvatska ulazi, ali većina predstave ipak se odnosila na ismijavanje domaćih običaja. Da se ne bi sve svelo na puko ponavljanje gradiva, Čulina je aktualizirala predstavu spomenuvši urbanističku legalizaciju i swingerske klubove, no nije bilo baš jasno je li mislila na ovo što se događa kod Rovinja, a kazala je i da Angela Merkel neće doći na proslavu jer je čula da ne pjeva Jelena Rozga.

- Ne bi nama trebala Europa kada ovi naši ne bi toliko krali, jedan je od komentara koji je ubacila u predstavu, a pričala je opet o utjecaju engleskog jezika, WC-ima, cestama, stanovima, obrazovanju, običajima za stolom, toleranciji, nacionalnim podjelama itd., a sve je začinila prigodnim songovima. Nije propustila ponoviti da se kod nas ne može oprostiti uspjeh.

- Mi smo narod od kontre, samo nas trebate pretrpjeti u prvom naletu, objasnila je.

Govorila je i novcu koji je jako važan i tada se zapitala "Todorić ušao u posao s 40 milijuna eura… Pa zašto je onda ulazio?" Gorko je komentirala da se čovjek rodi kao broj i umre kao broj. U toj novoj zajednici domaći će ljudi morati prilagoditi i promijeniti neke svoje običaje, morat će se više gurati umjesto da čekaju da im netko nešto da. Kako će to biti, vidjet ćemo i osjetiti na vlastitoj koži uskoro. (M. RADIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter