Warholova djela na dražbi prodana za 17 milijuna $

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 350 djela predvodnika pop arta Andyja Warhola prodano je na dražbi u New Yorku za više od 17 milijuna dolara (13,4 milijuna eura), čime su prikupljena sredstva za proširenje filantropske djelatnosti Zaklade Andyja Warhola na područje vizualne umjetnosti, prenosi britanski BBC.

Na dražbi u aukcijskoj kući Christie's ponuđene su fotografije i grafike, među kojima i "San Francisco Silverspot" (1983.) iz serije "Endangered Species", koja je prodana za više od 1,2 milijuna dolara, a našla su se tu i brojna djela prvi put predstavljena u javnosti.

"Jackie", sitotisak i kolaž od papira koji prikazuje nekadašnju prvu damu Amerike Jacqueline Kennedy, postigla je cijenu od 626 tisuća dolara, dvostruko više od procijenjene vrijednosti.

Na dražbi, koja je ukazala na veliku potražnju za fotografijama i grafikama, cjenovna su očekivanja nadmašili i autoportret s perikom "Self-Portrait in Fright Wig" (1986.), procijenjen na 12-18 tisuća dolara, a prodan za 50 tisuća dolara.

Riječ je o prvoj u nizu dražbi "u živo" i online, namijenjenih prikupljanju sredstava za Zakladu Andy Warhol za vizualne umjetnosti u New Yorku. Zaklada je priopćila da će tako prikupljenim sredstvima moći proširiti potporu i na vizualne umjetnosti, te tako ispuniti svoju misiju i Warholov cilj kada ju je utemeljio.

"Nova razina globalne dostupnosti djelima Andyja Warhola koju ta serija prodaja omogućuje, povrh poticaja naše filantropske osnovice, predstavlja važnu prekretnicu za Zakladu i za svijet umjetnosti", kazao je predsjednik Zaklade Joel Wachs. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter