Warholova djela 2012. najprodavanija na aukcijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djela Andyja Warhola tijekom 2012. postala su najprodavanija na svjetskim aukcijama, istisnuvši s prvoga mjesta kineskog umjetnika Zhanga Daqiana i Pabla Picassa, a među obožavateljima skupih umjetnina traženiji je postao Gerhard Richter koji se popeo na peto mjesto, izvijestila je udruga Artprice.

S 329 milijuna dolara od prodaje umjetničkih djela, Warholova djela izbila su na prvo mjesto, koje je držao i tijekom 2007.

Tijekom 2011. Daqian je zaradio najviše na svjetskim aukcijama, a prošle su godine njegova djela na aukcijama prodana za ukupno 287 milijuna dolara, što je manje nego godinu dana ranije.

Na četvrtom mjestu tijekom 2011. bila su djela Pabla Picassa (1881. - 1973.). Tijekom prošle godine izbio je na treće mjesto sa "samo" 286 milijuna dolara zarađenih od prodanih djela na aukcijama.

Jedna od najznačajnijih figura američkog apstraktnog ekspresionizma Mark Rothko (1903. - 1970.) na osmom je mjestu.

Prodajom njegovih djela na aukcijama je prikupljeno 166,7 milijuna dolara. Njegovo remek-djelo "Narančasto, crveno, žuto", prodano je za 77,5 milijuna eura, što je rekordna cijena postignuta za slikarsko platno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter