Warhol i Lichtenstein u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rijeckom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti jucer je pocelo postavljanje izložbe "Splendid Pop" na kojoj ce od 29. travnja biti prezentirani radovi istaknutih predstavnika americkog pop-arta.

Ikone americkog pop-arta John Chamberlain, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Tom Wesselmann, James Rosenquist i Robert Rauschenberg premijerno ce se predstaviti rijeckoj publici s reprezentativnim i prepoznatljivim radovima nastalima u razdoblju od 60-ih godina prošlog stoljeca kada su popartisti dosegli vrhunac umjetnickog izražavanja pa sve do recentnih radova iz prvog desetljeca 21. stoljeca.

Izložba je organizirana u suradnji s galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane, a njezini osnivaci Živa Škodlar Vujic i Lazo Vujic prijateljevali su s vecinom umjetnika koji ce biti predstavljeni s ukupno 88 radova.

Pop-art predstavlja jedinstven fenomen u umjetnosti, prvi put se pojavio sredinom pedesetih godina u Engleskoj, a tijekom šezdesetih prihvatili su ga i americki umjetnici. Brojni umjetnici mlade generacije pronalaze teme u neposrednom okruženju i popularnoj kulturi.

Njihova polazna zanimanja - od ilustracije modnih cipela, plakatnog slikanja, stripa te industrijskog dizajna - ucinila su njihovu biografiju drugacijom od tada priznatih umjetnika. Kroz agresivni odnos, vulgarizaciju i satiru izazvali su brojna podijeljena mišljenja.

Pop-art je stvorio publiku koja je proklamirala nov nacin shvacanja života i umjetnosti - umjetnici i prikazi su postali ikone, dok je publika dobila proizvode kultnog obožavanja cija je medijska popularnost bila veca što je kritika istog bila žešca.


Podijeli: Facebook Twiter