Arhitektura mediteranskih vrtova


Mediteranski se sastoji od nekoliko elemenata dizajna kao što su boje, teksture i materijali, odabir biljaka koje je potrebno rasporediti i objediniti u organiziranu i ugodnu cjelinu sa pravilnom paletom boja u kojemu bi se svatko trebao osjećati kao "doma", tj. da gost osjeti podneblje u kojem trenutačno živi i provodi 
svoj godišnji odmor
 
Vrtovi i lijepo uređeni travnjaci dolaze u prvi plan s dolaskom toplijih dana. Ukoliko imate taj prostorni dio i posjedujete okućnicu uz terasu, vjerojatno ćete svoje slobodno vrijeme uskoro poželjeti provoditi tamo, bilo uz društvo, knjigu i šalicu kave, prijenosno računalo ili to sve omogućiti i vašim gostima - jer današnja tema su kuće za odmor s mediteranskim vrtom!
Dizajniranje vrtova i pejsažne arhitekture je proces oblikovanja prostora vrtova uz kuće za odmor. Za uspješnost dizajna vrta, mora se prvo odabrati stil vrta u 
skladu s mjestom i s novim idejama te krenuti u kvalitetnu realizaciju zamišljenog projekta.
 
Đardin s dušom
 
Osobno sam uvijek bio uvjeren da je manje više kad je riječ o biljkama, ali očito kako starim postajem pametniji pa me unutar mene čar djetinjstva uvijek razveseli kako su zapravo stari vrtovi velik potencijal i vrijednost. Oni mogu biti zapušteni i izgledati loše, čak beznadno loše, i može nam se činiti da tu nema pomoći. 
No to nije istina, upravo u tome je čar, dovoljno im je pravilno dodati nekoliko dobrih instalacija poput čupova sa stablima agruma kojim ćete stvoriti pravi starinski mediteranski đardin s dušom. Meni su osobno zanimljivi i ofarbani stari lonci sa šterna ili baladura koji daju poseban draž. Svaka stvar na svom mjestu, a pogotovo ona koja podsjeća na bezbrižno djetinjstvo može potaknuti dobre emocije i potaknuti kreativnost sa sadnjom biljaka.
 
Tema o kojoj danas pišem je mediteranski vrt koji, kao i većina tematskih vrtova, se sastoji od nekoliko elemenata dizajna kao što su boje, teksture i materijali, odabir biljaka koje je potrebno rasporediti i objediniti u organiziranu i ugodnu cjelinu sa pravilnom paletom boja u kojemu bi se svatko trebao osjećati kao 
"doma", tj. da gost osjeti podneblje u kojem trenutačno živi i provodi svoj godišnji odmor. Za mediteranski vrt tipične su mediteranske biljke poput maslina, oleandra, šipka, tamarisa, lavande, kadulje, timijana, čempresa... 
Ne smijemo zaboraviti bilje koje donose mirise u vrt, kao niti raznovrsne kaktuse i začinsko bilje. A predrasude poput priča da je čempres za groblje molim da zaobiđete pod velikim kutem jer upravo je čempres bio ponosni simbol svakog većeg imanja i bogatijeg sela u starini Istre, a da ne spominjem koliko je lipo da imamo staru ladonju ili murve ispod kojih je uvijek bio lipi hlad i naši stari preci su tamo znali uživati pa učinimo to i pružimo takvu izvornu atmosferu upravo našim gostima, cijenili bi to itekako , vjerujete mi. 
 
Dizajn hladovine
 
U slučaju stare autohtone kamene kuće, čije su linije i materijali tradicionalni, treba napraviti vrt poštivajući izvorne elemente. Lijepi tradicionalni detalj za vrt je i pergola, tj. "dizajn hladovine" u vrućim ljetnim danima kada kuća ima drvenu ili metalnu pergolu ispod koje se proteže glicinija ili grožđe koje stvara starinsku ruzu na baladuru ili šterni ili pak bršljan, jasmin ili bilo koja druga mediteranska penjačica. Uvijek predlažem da se stavi sivi buzetski šljunak koji ne prlja i uvijek je uredan. 
 
U slučaju da je na terenu izgrađena ultra moderna arhitektonska građevina čije su linije čiste i ravne, staklene površine velike, treba napraviti vrt za koji klasični pristup ne dolazi u obzir, kao niti mnoge biljke. U tom slučaju važno je da dizajnom vrta i izborom biljaka naglasimo željeni stil, a ne da ga narušimo.?
 
Linije u vrtu su čiste i ravne, biljkama i travnjakom se formiraju geometrijske plohe. Visoke biljke su elegantne vertikale, a i ostale biljke su uredne i arhitekturalne.
 
Bitan element vrtova je travnjak. Za mnoge i duša vrta, njegov najvažniji element. Travnjak po mjeri naše klime je mediteranski travnjak, ali i livada. On nije tako ravnomjeran kao klasični travnjak, u njemu rastu razne vrste trave i cvijeća, a ako se pokosi pretvara se u cvjetnu livadu. Ako se ne zalije, ne ugiba. Kada se redovito kosi i zalijeva izgleda gotovo kao engleski travnjak.
 
Prilikom dizajniranja, projektiranja i izvođenja krajobraznog uređenja i navodnjavanja, bitno je voditi jako puno računa i obratiti se specijaliziranim provjerenim stručnjacima i također uzeti u obzir činjenicu o velikom problemu budućnosti - nedostatku vode, te s toga pravilnim izborom bilja pravilno će te trošiti vodu koja znači život Vama i Vašem vrtu!!! 
Vaš dizajner Boris Ružić 
 

Podijeli: Facebook Twiter