Arhitektonska šetnja Pulom

U budućnosti šetnica kroz nalazište u Kamdlerovoj?
U budućnosti šetnica kroz nalazište u Kamdlerovoj?

U sastavu Dana arhitekture u Istri, jutros se, s polaskom ispred ACI-ja u 11 sati, krenulo u šetnju pulskim javnim, polujavnim i privatnim prostorima, uz vodstvo arhitektice Brede Bizjak da bi se stekla svijest o gradu, gdje će u nekoj bližoj budućnosti ti prostori biti redefinirani i aktivirani kroz autorske radove.

Šetnji se odazvala tek šačica Puljana, njih 15-ak, uglavnom arhitekata i angažiranijih građana koji i inače redovito prate sve što  po tom pitanju događa u gradu i okolici.

Nesretan razvoj rive

Šetnja je počela od pulske rive, za koju je Bizjak istaknula da je imala "nesretnu povijest razvoja" i da već "desetljećima čeka revalorizaciju". Istaknula je da bi bilo zanimljivo iskoristiti i šinobus na potezu od željezničke stanice do Uljanika.

Šetnja je nastavljena do nalazišta amfora u Kandlerovoj ulici, a nakon što je Bizjak ukratko objasnila povijest te lokacije i što je sve ondje nađeno, govorila je o tome kako su se izjalovili planovi za izgradnju garaže te da bi bilo dobro da se tu planira javna šetnica koja bi pružala uvid u višeslojnu povijest grada zahvaljujući bogatim nalazima.

Iz Ulice Castropola, uz kratko uspinjanje prema Kaštelu, pruža se pogled na nekadašnju villu Pettinelli, kasnije hotel Central, a sada stambenu kuću s četiri stana koja je specifična po tome što ima ravan krov.

Nešto dalje, sa stuba koje vode prema crkvi sv. Franje, vidi se Gradski vrt, prostor o čijoj povijesti i funkciji ne postoji puno podataka, a koji je prazan od 19. stoljeća, premda se vidi da je dio iskorišten kao pravi vrt.

Na Danteovom trgu, gdje je danas Old City bar, bilo je pulsko kazalište, a odmah preko puta je dvorište i objekt koji je također imao pomoćnu funkciju u tome kazalištu, i gdje je bila i konjušnica.

Umjetničke intervencije

Šetnja je nastavljena Ulicom Hermana Dalmatina, gdje se nalazi kuća bez krova, prostor za koji je Bizjak naglasila da bi bilo zanimljivo da ga se očisti i da se tu nešto dogodi, neka intervencija u prostoru.

Nakon bivšeg kina Beograd, odnosno kasnije Pula i prostora koji je sada pretvoren u garažu, šetnja je završena kod terase kraj tržnice, odnosno Robne kuće "Pula".

Premda nije bilo puno šetača, svi su se složili da bi te prostore, kao i druge, trebalo revitalizirati i umjetnički intervenirati u njih.

Cilj Brede Bizjak bio je, kako je sama rekla, upozoriti na nevidljive, neiskorištene i zapuštene prostore u užoj gradskoj jezgri, a odabir lokacija namjenski je i sadržajno sveden na tematske sklopove obala, trg, vrt, park, krov i zgrada.

Breda Bizjak diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, a 2007. godine pokreće arhitektonski studio BB arhitekti. Za svoj rad dobila je više nagrada i priznanja, a živi i radi na relaciji Pula-Ljubljana. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter