Arhitektonska ostavština Josipa Seissela u MSU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Josip Seissel: Iz arhitektonske ostavštine", kojom se prvi put javnosti predstavlja izbor iz arhitektonskog segmenta zbirke tog arhitekta, urbanista, slikara i pedagoga, otvara se 10. siječnja u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Riječ je o djelima iz donacije Silvane Seissel u vlasništvu Grada Zagreba koja je prema izričitoj želji Josipa Seissela od 1993. pohranjena u MSU-u.

Zbirka obuhvaća sve njegove važnije faze i umjetničke preokupacije od dvadesetih godina života do smrti 1987., a radove je Muzeju predala njegova supruga Silvana, po kojoj je donacija nazvana.

Donacija se sastoji od dvije velike tematske cjeline - prva su likovni radovi, crteži, akvareli, pasteli i tempere nastali od 1921. do 1987., a druga, brojčano manja, donosi arhitektonska i urbanistička rješenja, nacrte i projektnu dokumentaciju iz razdoblja od 1930. do 1985.

Seissel je radio na skoro svim arhitektonskim i urbanističkim zadacima, a kao pripadnik generacije arhitekata hrvatske moderne tijekom predratnog razdoblja rješavao je natječajne zadatke s Josipom Pičmanom, od kojih se posebno ističe velika tematska cjelina Zakladnog bloka u Zagrebu.

Poslije rata posvećuje se ponajviše urbanističkim zahvatima na teritoriju republika bivše države.

Izložba njegove arhitektonske ostavštine u novom MSU-u, čija je kustosica Ivana Kancir, bit će otvorena do 27. siječnja. (H)


Podijeli: Facebook Twiter