Arhitekti o ruševini, memoriji i - obnovi

Tonči Peruško
Tonči Peruško

Tradicionalna manifestacija Dani arhitekture u Istri svečano će se otvoriti preksutra, u četvrtak, u 19 sati u pulskom Multimedijalnom centru Luka istodobnim otvaranjem čak pet izložbi te predstavljanjem javnosti koncepcije hrvatskog nastupa na predstojećem Venecijanskom arhitektonskom bijenalu 2018. izabranog predstavnika, pulskog arhitekta Bruna Juričića.

Izložbe i radionice

Ove je godine manifestacija posvećena temi "Ruševina/Memorija/Obnova", koju će istražiti kroz seriju izložbi, predavanja i radionica.

Kroz niz naknadnih izložbi i radionica u Pazinu, Višnjanu, Labinu i Poreču, Dani arhitekture u Istri trajat će više od mjesec dana, sve do 20. prosinca. Izložba se u Gradskoj knjižnici Labin otvara 24. studenog u 14 sati; u Višnjanu će se od 1. do 3. prosinca održati radionica "Višnjan 2037 - Intruzije iz bolje budućnosti" koja se bavi spekulacijama o lokalnim rješenjima budućih globalnih problema. U pazinskoj se Galeriji LG 1. prosinca otvara izložba u 19 sati, a u porečkoj Galeriji Zuccato 12. prosinca također u 19 sati.

Dane arhitekture otvaraju tradicionalna godišnja izložba članova Društva arhitekata Istre, ali i izložba Sekcije DAI-SAI-a "Djeca i Arhitektura", izložba "Izdavaštvo - Akcija (na kojoj sudjeluju Rebekka Kiesewetter, Microcities/Socks-studio, Selim Projects, Léopold Lambert i Sofia Dona), izložba "Originalno o Nikoli Dobroviću" prema koncepciji Ljiljane Blagojević te izložba "U spomen spomenicima" Imelde Ramović, koja predstavlja hommage spomenicima revolucije.

Drugog dana, u petak, također u MMC-uz Luka, od 16 do 21 sat slijedi skup "Ruševina/Memorija/Obnova", na kojem sudjeluju Jasenka Gudelj, Ana Šverko, Vjekoslav Gašparović i Maruša Zorec.

O budućnosti MMC-a Luka

I dan kasnije, u subotu od 16 do 21 sat na skupu istog tematskog naslova sudjeluju Sanja Horvatinčić, Ljiljana Blagojević, Nikolina Jelavić Mitrović, Damir Gamulin i Antun Sevšek. Prethodno je u subotu na istom mjestu u 11 sati na rasporedu okrugli stol "Budućnost galerije MMC Luka".

Program Dani arhitekture u Istri 2017 organiziraju Društvo arhitekata Istre i Udruženje hrvatskih arhitekata, u suradnji s galerijom MMC Luka, Arheološkim muzejom Istre, udrugom Metamedij, Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Gradskom knjižnicom Labin i Galerijom LG Pazin. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter