Arhitekt istraživackog duha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Muzeju grada Rijeke otvorena je retrospektivna izložba koja s dvadeset projekata pokazuje stvaralacki opus Andrije Cicina-Šaina, jednog od znacajnijih arhitekata u Hrvatskoj druge polovice 20. stoljeca, cije krunsko djelo predstavlja dubrovacki hotel Libertas. To je cetvrta retrospektiva koju ovaj muzej prireduje istaknutim rijeckim arhitektima koji su svojim radom obilježili i znatno šire podrucje, a autorica je povjesnicarka umjetnosti Vana Govic.

Osim najpoznatijih realizacija u podrucju turisticke arhitekture, poput turistickog naselja Villas Rubin u Rovinju, dubrovackih hotela Palace i Lero ili opatijskog Adriatica, na izložbi se mogu vidjeti i vrlo znacajna ostvarenja na podrucju stambene arhitekture, kao i kulture iz prve polovice 50-ih godina prošlog stoljeca, kad Cicin-Šain djeluje u Sarajevu, nakon cega dolazi u Rijeku, gdje zaokupljen socijalnim aspektima stanovanja stvara niz tipskih stambenih objekata dvostruko jeftinijih od tadašnjeg prosjeka. Dom umirovljenika Kantrida i poslovna zgrada Brodomaterijala takoder su djelo ovog arhitekta, ali vecina njegovih ostvarenja s vremenom je pretrpjela intervencije zbog kojih ih danas ne možemo vidjeti u izvornom obliku.

U odabiru svog profesionalnog puta Cicin-Šain dvoumio se izmedu slikarstva i arhitekture pa je na izložbi prezentirano i nekoliko njegovih likovnih ostvarenja, a prikazuje se i razgovor što ga je dao za TV Sarajevo iz kojeg saznajemo zanimljive pojedinosti iz njegova života, kao i profesionalnih razmišljanja. Cicin-Šain u sijecnju ce navršiti 90 godina i nije mogao prisustvovati izložbi, no njegova djela i njegovi kolege svjedoce o njemu kao covjeku i stvaraocu otvorenog, živog, istraživackog duha, suvremenom arhitektu koji nije bježao od izazova, nije zapadao u rutinu i stvarao je autenticna djela, cesto ispred svog vremena.

Pokazuju to i njegovi nerealizirani projekti koji izgledaju kao da su nastali u današnjem vremenu, poput turistickog naselja sojenica u Košljunskoj dragi iz 1964. ili projekta plivajuceg hotela na morskoj pucini iz osamdesetih godina prošlog stoljeca, što je ujedno i njegova posljednja arhitektonska kreacija. Napravljena je bez narudžbe i bez ocekivanja realizacije - jednostavno iz potrebe da svoju karijeru, najvecim dijelom usmjerenu upravo na turisticku arhitekturu, zakljuci vizijom idealnog turistickog objekta. Izložba ce biti otvorena do 31. sijecnja.


Podijeli: Facebook Twiter