Arheolozima voda do grla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punom parom odvijaju se arheološki radovi u parku ispred kapele Marije Formoze pod vodstvom višeg kustosa i voditelja srednjovjekovne zbirke Željka Ujcica, a na svjetlo dana malo po malo dolaze ostaci procelja bazilike te objekata na tom mjestu sagradenih u vrijeme Austro-Ugarske. Radove ometa problem uobicajen za naše podrucje, a to je voda.

"Imamo problema s ispumpavanjem, medutim polovicu radova smo vec obavili. Cilj nam je doprijeti do temelja za koje ne znamo na kojoj se dubini nalaze. U prastarim istraživanjima nema podataka o tome pa, ako nam voda to bude dopustila, bit cemo prvi koji smo do njih stigli. Tada cemo vidjeti u kakvom su stanju", kazao je Ujcic.

Radovi ce trajati sigurno i ovog tjedna nakon cega ce nalazi biti predstavljeni javnosti.

Zbog mogucnosti pada u iskope i ozljedivanja posjetiteljima nije dozvoljen pristup prostoru, ali kroz ogradu je moguce vidjeti rezultate truda radnika.

Cilj istraživanja je otkriti što se krije pod zemljom na podrucju sjevernog broda i procelja nekadašnje bazilike da bi jednog dana mogao biti ostvaren projekt arheološkog parka. On podrazumijeva tradicionalno razgledavanje nalaza tijekom dana te fascinantno paljenje holograma nocu koji bi putem laserskih zraka rekonstruirao trodimenzionalnu sliku bazilike u prirodnoj velicini.

Osim Ujcica, za projekt je zaslužan i vanjski suradnik muzeja arhitekt Anton Percan.


Podijeli: Facebook Twiter