Arheolozi u savudrijskoj luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U luci stare Savudrije proteklih deset dana odvijalo se podmorsko arheološko istraživanje kao dio veceg projekta "Storia del mare - Archeologia subaquea in alto Adriatico/Povijest mora - podmorska arheologija na sjevernom Jadranu" koji se bavi proucavanjem, zaštitom i valorizacijom potopljenih i obalnih kulturnih dobara.

Predmet istraživanja bila je nekadašnja anticka luka ciji su ostaci u savudrijskom akvatoriju, a rezultate su novinarima predstavile voditeljica istraživanja Ida Koncani Uhac iz Arheološkog muzeja Istre i njeni suradnici Rita Auriemma s odjela povijesti i kulture iz antike (Discam) pri Sveucilištu u Trstu i Branka Miloševic iz Muzeja grada Umaga.

Luka u Savudriji spominje se u 3., odnosno 4. stoljecu kao anticki Silvo, koji je bio važan trgovacki punkt u ondašnje vrijeme na pomorskom putu iz Akvileje i Trsta prema jugu. Brojni su povjesnicari pisali o važnosti te luke, poput Guideonea, Coppa, biskupa Tomasinija, Kandlera i drugih.

Naglašeno je da ovaj nalaz spada u vrh podmorskih arheoloških spomenika na hrvatskom Jadranu. Luka se sastojala od dva mola, od kojih je danas izvorno sacuvan monumentalni južni, te dva pristaništa od kojih je ono sa sjeveroistocne strane rekomponirano u današnju obalu. Osobitost nacina izgradnje mola su monumentalni kameni blokovi od pješcenjaka raznih oblika, velicine i do dva metra, slaganih u tri reda. (T. KOCIJANCIC; foto: arhiva Muzeja grada Umaga)


Podijeli: Facebook Twiter