Arheolozi još istražuju zid od antičkih spolija

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Istraživanje arheološkog nalaza koji je u prvom tjednu travnja pronađen na posljednje dijelu izgradnje obalnog kolektora duž rive, kod Ulice Porta Stovagnaga, nastavljaju se. Kako doznajemo od arheologa Željka Ujčića koji nadgleda izgradnju obalnog kolektora pred sam kraj dionice, prije ulaska radova u brodogradilište Uljanik, pronađeni su arheološki ostaci koji su, za sada, usporili radove.

Iako veli da još uvijek ne zna sa sigurnošću o čemu se radi, dodaje da je vjerojatno riječ o dijelu nekakve gradske infrastrukture iz antičkog ili srednjovjekovnog doba. Pronađen je, kako veli, monumentalni zid od antičkih spolija koji se proteže pravcem sjeveroistok - jugozapad te kanal s dva zida koji su pokriveni rustičnim pločama i spolijama. Zidovi, dodaje, stoje na drvenim balvanima koji su zabijeni u morsko dno.

Na upit koliko će još trajati istraživanje Ujčić nam je kazao da svakodnevno surađuje s građevinarima s kojima ima zajednički cilj - dokumentirati spomeničku baštinu, ali i izgraditi kanalizaciju. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter