Arheološko savjetovanje okuplja mlade stručnjake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodno arheološko savjetovanje što se krajem studenog održava u organizaciji Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin ove je godine došlo do svog 18. izdanja.

O punoljetnosti te manifestacije, njezinim počecima i planovima za budućnost razgovarali smo s mr. Kristinom Džin, glavnom organizatoricom ove manifestacije.

- Recite nam nešto o počecima ovih međunarodnih arheoloških savjetovanja u Istri?

- Kao hrvatska veleposlanica pri UNESCO-u u Parizu prof. dr. sc. Vesna Girardi Jurkić u razgovoru s generalnim ravnateljem ove svjetske specijalizirane organizacije Federicom Mayorom, pjesnikom i znanstvenikom, dogovorila je u proljeće 1995. godine trajno visoko pokroviteljstvo UNESCO-a za godišnja međunarodna arheološka savjetovanja Međunarodnog istraživačkog centra (MIC-a) za arheologiju u Istri.

Tako je od 7. do 10. studenog 1995. godine u Medulinu, u hotelu Hilde, bilo organizirano prvo tematsko savjetovanje "Urbana i pejzažna arheologija", a započelo je i sustavno iskapanje antičkog rezidencijalnog kompleksa na poluotoku Vižula i svečano je zatvoren 1. međunarodni kiparski simpozij "Cavae Romanae" uz inauguraciju prve kamene skulpture u Medulinu.

- Kako je Međunarodni istraživački centar za arheologiju uspio svake godine krajem studenoga organizirati tematski značajan međunarodni arheološki skup znanstvenika iz cijele Europe?

- Okupljen je respektabilan tim znanstvenika i suradnika iz Austrije, Hrvatske, Italije, Francuske i Španjolske, koji je svake godine unaprijed dogovarao i pronalazio zanimljive specijalizirane arheološke teme vremenski ograničene od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka, npr. sklad u kamenu, carski kult, rimski forum, obrambeni sustavi, grad mrtvih uz grad živih (nekropole), voda kao izvor života, naselja i naseljavanje, ekonomija i trgovina, kultovi i vjerovanja, instrumenta domestica, vinogradarstvo i maslinarstvo, otium - razbibriga, putovi i trgovina, umjetnički obrt, nastambe i stanovanje, ploviti se mora itd.

Svake godine se okupilo u Puli sedamdesetak sudionika iz cijelog svijeta, koji su donosili svoja tematska priopćenja na hrvatskom, talijanskom, engleskom i francuskom jeziku, a tijekom vremena ovo okupljanje je postalo tradicionalno i našlo je svoj stalni termin među europskim arheološkim skupovima.

- Što se tijekom vremena promijenilo?

- Smatram izuzetno značajnim što osim trajnih suradnika iz zemalja Mediterana skup okuplja i mlađe stručnjake i znanstvenike specijaliziranih profila iz cijele Europe na dobrobit hrvatske, europske i svjetske arheologije.

Na skupu se svake godine prezentiraju i najnoviji rezultati arheoloških otkrića, što je ujedno i jamstvo novih susreta u Istri, ovom dijelu sjevernog Jadrana. Osim toga svake godine se recenzirana i prihvaćena priopćenja kao znanstveni članci redovno objavljuju u godišnjaku "Histria antiqua".

- Čime će se baviti sljedeći skupovi?

- Znanstveni savjet MIC-a za arheologiju je za 2013. godinu predvidio temu "Život sa staklom od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka".

Staklo je najstarija umjetna tvar koju je stvorio čovjek taljenjem smjese kremenog pijeska (silicijev dioksid), vapna i potaše. U prirodi je postojala staklasta masa vulkanskog podrijetla (opsidian), ali je većinu staklenih proizvoda čovjek stvorio umjetnim putem. Vjerojatno će idući skupovi biti posvećeni specijaliziranim temama kao što su: metal, keramika, fresko slikarije, štukature, mozaički podovi, skulpture. (Razgovarala Vanesa BEGIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter