Arheološko istraživanje pa neki novi Delfin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prostoru nekadašnjeg restorana Delfin na Trgu sv. Tome u Puli prije gotovo dva tjedna poceli su, u sklopu pripreme za projektiranje i po nalogu Konzervatorskog odjela, istražni arheološki radovi buduci da vlasnik Arenaturist namjerava prostor vratiti u funkciju, a realizacija sadašnjih planova ovisi o eventualnim otkricima.

Do sada je na terasi i unutar objekta otvoreno šest od sedam predvidenih sondi, a arheološki nalazi pronadeni su za sada u pet, doznajemo od voditeljice istraživanja Tatjane Bradara.



U površinskom dijelu najviše je zastupljen materijal poput keramickih lulica ili ulomaka oslikanog posuda iz perioda izmedu 18. i 20. stoljeca, dok je anticki sloj otkrio mnoštvo keramickih ulomaka, ali i amfore te dijelove arhitekture - od kockica mozaika do ulomaka fresaka.

No, na pitanje o kojem se objektu tocno radi, Bradara odgovara da još uvijek ne znaju.

- Ovo je prvo istraživanje na ovom prostoru izuzev dijela u kojemu bi se, po Kandleru, trebao nalaziti dio nekadašnje krstionice iz V. stoljeca porušene 1855. godine. Tako nam je jedan od ciljeva utvrditi ocuvanost njezinih ostataka, rekla je Bradara.



Kako doznajemo od tehnickog direktora Arenaturista Dina Buršica, na mjestu Delfina bit ce za nekoliko godina izgraden novi objekt u kojemu ce ugostiteljstvo biti samo jedan od sadržaja, no više nije htio otkriti.

Ipak, naša arhiva pokazuje da posrijedi nije tajna s obzirom na to da je o planovima gradnje u starom centru vec više puta u protekle dvije godine govorio izvršni direktor Igor Štokovic.

Po njegovim rijecima, restoran ce zamijeniti gradski butik-hotel s 40-ak soba te restoranom i kaficem u prizemlju. Isti plan postojao je i 1992., kada je po narudžbi Grada tvrtka Urbis 72 izradila projekt obnove Kandlerove ulice u sklopu kojeg je Delfin trebao ustupiti mjesto novom objektu, tocnije mini hotelu s otvorenom terasom i restoranom.


Podijeli: Facebook Twiter