Arheološki park Vižula počinje se uređivati početkom rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što joj je odobren projekt "Arheološki park Vižula", vrijedan 19 milijuna kuna, Općina Medulin početkom ovog mjeseca i službeno je zaprimila ugovor koji je 29. travnja u Banskim dvorima potpisala zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova i EU-a te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a. Tim je povodom medulinski načelnik Goran Buić sazvao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio partnere koji sudjeluju u ovom obimnom projektu koji starta 1. rujna, a trajat će dvije godine. Od ukupne vrijednosti, čak 16,1 milijun stiže iz europskih fondova, dok će se razlika od 2,9 milijuna namaknuti iz proračuna Općine i Turističke zajednice Medulina.

Tepisi mozaika i freske

O projektu su, u ime partnera, govorili arheologinja Kristina Džin i Antun Plenković s Instituta "Ivo Pilar" zaduženog za kopnena arheološka istraživanja, potom Mihaela Klarić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) koji će se baviti podvodnom arheologijom, ravnateljica Javne ustanove Kamenjak Maja Šarić, dekanica pulskog FET-a "Dr. Mijo Mirković" Danijela Križman Pavlović, direktor TZ-a Medulina Aldo Dobrovac i autorica projektne dokumentacije Barbara Floričić.

Kristina Džin, voditeljica arheoloških istraživanja na Vižuli, gdje je angažirana još od 1994., kazala je da su nakon dugog vremena iznjedrena značajna sredstva za konzervacijski i prezentacijski rad na ovom lokalitetu.

- Želimo da Vižula postane centar hrvatske izvrsnosti u prezentaciji i očuvanju kulturnih dobara. Kada govorimo o ciljevima, u središtu je kulturna baština, potreba mještana i gostiju za šetalištem, ali i kvalitetna ponuda u funkciji cjelogodišnjeg turizma. U priobalju je nekoliko zanimljivih punktova s neprocjenjivim blagom na kopnu i u moru. Kad budemo čistili i uređivali, očekujemo da ćemo pronaći ziđe, velike tepihe mozaika i freske. Neće se ići na sustavno istraživanje 25 hektara poluotoka, nego će se konzervirati i prezentirati ono što je otkriveno, od termalnih kompleksa, preko vodospreme, do građe u podmorju koja će se istražiti, dokumentirati i potom prezentirati, rekla je Džin.

Na Vižuli će se urediti 2,5 kilometara staza, otvoriti škola arheologije namijenjena istraživačima i studentima iz cijelog svijeta, zidine i freske će se konzervirati, a postojat će mogućnost vizualizacije antike, svojevrsno putovanje u prošlost uz pomoć 3D naočala i okvira. Lokalitet će biti i klasično predstavljen, uz pomoć informativnih panoa i velike taktilne makete koji će biti prilagođeni slabovidnima i osobama s poteškoćama u kretanju. Projekt predviđa i ugradnju urbane opreme, poput solarnih stabala.

Adrenalinski park

Na ulazu na poluotok, kod rampe, bit će prijemni punkt s odmorištem, a na južnom dijelu parka, na prostoru koji neće biti obuhvaćen istraživanjem, uredit će se dječji adrenalinski park. Šetnice će biti uređene od granulata, a uz njih će se nalaziti odmorišta, dječja igrališta, edukacijska i urbana oprema te dva ugostiteljska montažna objekta. Sve će biti od drva, ekoloških materijala, a s cijelim su se projektom usuglasili i konzervatori. Pješačka staza bit će kružna, po rubu arheološke zone, ali će biti postavljene i poprečno.

Interes američkih i britanskih sveučilišta

O Vižuli će se snimiti i dokumentarni film, a ovdje će se uspostaviti i međunarodna arheološka škola budući da već sada vlada interes američkih i britanskih sveučilišta, najavila je Džin. Osim produženja turističke sezone, stvaranjem brenda kulturno-povijesnog odredišta i revitalizacijom nalazišta Medulinci i njihovi gosti dobit će i kvalitetan prostor za provođenje slobodnog vremena, rekreaciju i edukaciju djece.

Laserska tehnologija

- Među prvima smo u Hrvatskoj osigurali lasersku tehnologiju uz pomoć koje će se iz zraka skenirati prostor na kopnu i moru te će se uz pomoć posebnih softvera dobiti mogućnost vizualizacije pojedinih građevinskih faza u razdoblju od 1. stoljeća pr. Krista do 5. stoljeća p. Krista, rekla je Džin te dodala da će ovaj projekt pridonijeti razvitku kulturnog, ali i arheološkog turizma.

Antički botanički vrt

Mihaela Klarić, koordinatorica projekta iz HRZ-a, kazala je da će pronađena građa biti konzervirana i restaurirana, a potom postati dio izložbe antičkih predmeta. Križman Pavlović veli da je FET zadužen za educiranje turističkih vodiča koji će raditi na Vižuli, dok je JU-u Kamenjak povjereno uređenje antičkog botaničkog vrta. Aldo Dobrovac podsjetio je da je TZ prije 20 godina financirao prva istraživanja na Vižuli. "Da nema arheoloških nalazišta, Vižula bi bila prenapučena zgradama čudnih stilova. Uspjeli smo očuvati biser u centru Medulina", kazao je Dobrovac. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter