Arheološki park otvoren u središtu Rijeke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheološki park, uređen u središtu Rijeke na mjestu ostataka kasnoantičkog vojnog zapovjedništva, principija, svečano je otvoren večeras, uz nastupe orkestra, zbora i baleta riječkoga HNK Ivana pl. Zajca.

Otvorenju je nazočila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Principij je kompleks zgrada vojnog zapovjedništva južnog sektora obrambenog sustava za zaštitu istočne granice Rimskog carstva, poznatog pod nazivom Claustra Alpia Iuliarium. Sustav se protezao od tadašnje Tarsatike, odnosno Rijeke, do planinskih predjela Julijskih Alpi. Principij je sagrađen u drugoj polovini 3. stoljeća a srušen je početkom 5. stoljeća.

Arheološki park predstavlja izvorni kameni pod, obodne zidove, pokrajnje prostorije, stepeništa te zid središnje građevine, za koju se pretpostavlja da je bila bazilika. Ostatak te građevine je danas pod obližnjim stambenim zgradama.

Ministrica kulture Zlatar Violić istaknula je važnost ovakvog uređenog lokaliteta za Rijeku koja je, kako je rekla, u prošlosti izgubila mnogo svoje arheološke baštine. Ovaj prostor je ujedno Arheološki park i javni prostor, nevjerojatno pogodan za sve vrste glazbenih i izvedbenih umjetnosti. Arheološki park je mjesto gdje se spajaju povijest, urbanizam, glazbena i svakodnevna stvarnost Rijeke, naglasila je ministrica kulture.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da će kulturni djelatnici pronaći mnogo namjena ovom prostoru kao otvorenoj pozornici. Riječani su ovime dobili prostor okupljanja i života, i to na lokaciji koja je dugo vremena bila posve zapuštena, dodao je.

Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu provedena su 2007. godine te je utvrđeno da se tu nalaze vrijedni antički ostatci.

U uređenje Arheološkog parka, od arheoloških radova do dovršetka, Grad Rijeka uložio je oko 15,1 milijun kuna iz sredstava spomeničke rente. Ministarstvo kulture je sudjelovalo u troškovima s 150.000 kuna. Ovo je prva prezentacija principija u Hrvatskoj, s tim da su takve kasnoantičke vojne građevice rijetke i u Europi. Nakon otvorenja Arheološkog parka, u galeriji Principij, koja se nalazi uz park, otvorena je izložba o svim aktivnostima na uređenju. (Hina, foto S. RUBINIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter