Arheološki muzej kao novo gradsko okupljalište


Zbog priprema za izložbu "Histri u Istri" te predstojeću adaptaciju zgrade Arheološkog muzeja Istre (AMI), od proteklog tjedna za posjetitelje je zatvoren prvi kat muzeja s prapovijesnom zbirkom te dio lapidarija. Ostatak muzeja i dalje će biti dostupan posjetiteljima, do konačnog zatvaranja radi adaptacije zgrade, ali posjetitelji neće plaćati ulaznice.

Tim povodom obišli smo zgradu u društvu ravnatelja AMI-ja Darka Komše koji nam je uvodno naglasio da se dva desetljeća već razgovara o tom zahvatu, a sada se krenulo u opsežan posao za što je procijenjen iznos (projektiranja, dokumentacije, arheoloških, građevinskih te radova na stalnom postavu) na ukupno 48 milijuna kuna (bez PDV-a).

- Planiramo organizirati jednu veliku svečanost kada budemo u cijelosti zatvorili zgradu. No, zasad je još otvoren dio, a od 16. svibnja bit će otvorena i izložba koja će trajati cijelo ljeto. Tu će izložbu dizajnirati Noel Mirković (grafički urednik Glasa Istre), a autorica joj je Kristina Mihovilić pa već ta dva imena ukazuju da će biti posebna po načinu prezentacije jer će biti oživljena povijest, odnosno priča iz života Histra koja će se uklopiti u projekt Istra Inspirit, ispričao nam je Komšo.

Govoreći kako će to ujedno biti i početak realizacije projekta adaptacije i dogradnje zgrade Arheološkog muzeja, ističe da je idejni projekt gotov, uskoro će biti i potpisan ugovor te će se početi s promjenom konstrukcije krova zgrade koja će biti metalna, a priprema se i natječaj za glavni i izvedbeni projekt adaptacije i dogradnje zgrade. Krov zgrade mogao bi biti gotov krajem ove ili početkom 2014. godine, a cijela bi se zgrada adaptirala dvije-tri godine, dok se računa još godinu dana za namještanje stalnog postava muzeja.

- Upravo je u tijeku istraživanje Malog rimskog kazališta, a slijedi njegova adaptacija te će se cijeli taj prostor povezati upravo sa stražnjom stranom zgrade muzeja gdje će biti videozid. Zajedno s muzejom dobit ćemo deset tisuća kvadrata prostora na kojem će biti novi spomenik kulture, novi muzej i novi stalni postav prezentiran uz pomoć modernih tehnologija, 3D animacijama, dijoramama i drugim mogućnostima koje nam se pružaju.

Tako ćemo dobiti ujedno i jednu cjelinu, prostor za izložbe, koncerte i druge društvene događaje, ističe Komšo. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio A. KANCELAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter