Arheološki muzej Istre u projektu Come-In!

Arheološki muzej Istre nabavit će opremu kako bi zbirke približio slijepim i slabovidnim te gluhim osobama
Arheološki muzej Istre nabavit će opremu kako bi zbirke približio slijepim i slabovidnim te gluhim osobama

Arheološki muzej Istre aktivan je partner u Europskom projektu Come-In!, čija je svrha otvaranje muzejskih i galerijskih izložbi osobama s raznim vrstama invaliditeta. Projekt je sufinanciran sredstvima europskog programa Interreg Central Europe; počeo je službeno u srpnju ove godine i trajat će tri godine.

Ukupna je vrijednost projekta nešto viša od 2,7 milijuna eura, od čega Arheološki muzej Istre dobiva 166.800 eura, uz sufinanciranje od 15 posto.

Mnogobrojne muzejske ustanove željele bi prikazati svoje zbirke svim uzrastima i svim zainteresiranim osobama, no kada je riječ o osobama s invaliditetom, često nemaju niti dovoljan stupanj opremljenosti niti dovoljno predznanja da bi pružale potpuni doživljaj bogatstva predmeta koje čuvaju.

Projektom Come-In! želi se djelovati na nekoliko razina: pružiti mogućnost institucijama da se sredstvima projekta financira dio infrastrukture potrebne da bi zgrade postale pristupačne osobama sa smanjenom mobilnošću; omogućiti nabavljanje tehnologije koja može olakšati prezentaciju zbirki; djelovati na osviještenost institucija u polju pristupačnosti osobama s invaliditetom i zadnje, vjerojatno i najvažnije, educirati muzejsko i ostalo zainteresirano osoblje kako bi na najbolji mogući način učinili izložbe vidljivima i istinskim doživljajem za osobe s raznim vidovima invaliditeta.

Arheološki muzej Istre nada se sredstvima projekta realizirati invalidske rampe za pristupe izložbama u nekoliko objekata te nabaviti opremu kako bi mogao svoje zbirke približiti slijepim i slabovidnim te gluhim osobama. Kroz edukaciju osoblja realizirat će privremenu izložbu koja će u svim svojim dijelovima biti prilagođena raznim vidovima invaliditeta. Također će tijekom projekta aktivno sudjelovati na širenju dobivenih znanja, djelovanju s udrugama te na poboljšanju zakonodavstva. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter