Arheološki muzej - Darku Komši drugi mandat

Darko Komšo i Alka Starac (S. M.)
Darko Komšo i Alka Starac (S. M.)

Za ravnatelja Arheološkog muzeja Istre (AMI) na novi četverogodišnji mandat imenovan je ponovno dosadašnji ravnatelj Darko Komšo.

Pristigle su dvije valjane prijave na natječaj, a, osim Komše, diplomiranog arheologa, za to se mjesto prijavila i dr. sc. Alka Starac, muzejska savjetnica u AMI-ju.

Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture, istaknula je da dosadašnje radno iskustvo i stečeno stručno znanje Darka Komše jamči daljnji razvoj i napredak Arheološkog muzeja Istre, te je stoga i imenovan ravnateljem na još četiri godine.

- Kandidirao sam se na još jedan mandat i zato što sam bio i prethodne četiri godine kada smo započeli jedan proces rodova na muzeju i na spomenicima koji ćemo i nastaviti, rekao nam je danas Komšo. Konkretno, ustvrdio je da će težište biti osnovna muzejska djelatnost, digitalizacija muzejske građe, ali i nastavak investicijskih programa.

- Započeli smo projekt adaptacije zgrade Arheološkog muzeja Istre. U tijeku je natječaj za izvođača radova na krovu muzeja, a pripremamo glavni i izvedbeni projekt za zgradu na kojoj ćemo radove započeti nakon arheoloških istraživanja na području same zgrade. Projekt će obuhvatiti i uređenje okoliša. Potom namjeravamo raditi na novom stalnom postavu u muzeju, a nastavili bismo i skrb o spomenicima s naglaskom na valorizaciji Malog rimskog kazališta, spomenika koji je jako vrijedan i nedovoljno valoriziran. Zapravo integrirali bismo samu zgradu muzeja s Malim rimskim kazalištem jednom nadogradnjom na način da bi postavili video-zid koji bi kontaktirao prema tom lokalitetu, rekao nam je Komšo.

Ističe da mu je ideja da završi i priču oko arheološkog parka i bazilike sv. Marije Formoze. Prije svega završetkom arheoloških iskopa kojima bi se naznačila veličina objekta, dok bi kasnije razmišljali o apliciranju modernih tehnologija, odnosno 3D projekcija nekadašnjeg objekta.

Od programa koji će biti zanimljivi za Pulu, prema riječima Darka Komše poradit će na istraživanju i osuvremenjivanju mozaika "Kažnjavanje Dirke" koji je dugo godina zanemaren i zainteresiranim osobama teško dostupan.

- Nastavit ćemo i s koncertima i izložbama, obilježavanjima prigodnih dana, poput Noći muzeja, Međunarodnog dana muzeja, Tjedna istarskih muzeja, a radimo i na formiranju gladijatorske škole, kao i organiziranju rimskih tura, novih suvenira, a kandidirat ćemo se i za EU-projekte, istaknuo je Komšo.

- Također, nastavit ćemo radove i izložbe u Svetim srcima. Riječ je o prostoru koji je postao velika stvar za Pulu i Istru, kojima je i trebao jedan takav prostor. Sada smo već dobili svoje prepoznatljivo mjesto i na karti Hrvatske, s intencijom daljnjeg širenja prema vani. Predviđen je i cijeli niz drugih stvari, arheoloških istraživanja, nastavili bismo stalnu brigu u Nezakciju, uredili Fort Bourguignon gdje ćemo prebaciti stvari tijekom adaptacije zgrade. Nastavit ćemo i s rekonstrukcijom Arene, gdje bi ove godine uređivali gledalište, a nastavili bismo i konzervatorsko-restauratorske radove na plaštu, istaknuo je na kraju Komšo. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter