Arhaicni zvukovi za Valentinovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko narodno kazalište u nedjelju ce u 20 sati premijerno ugostiti audio vizualni projekt Istra/Irska istoimenog medunarodnog ansambla kojeg cine vrsni glazbenici Tamara Obrovac, Martin Tourish, Úna Ní Fhlannagáin, Goran Rukavina, Dušan Kranjc i Uroš Rakovec, receno je na konferenciji za novinare, u foajeu INK-a.

Hrvatski, slovenski i irski glazbenici pulskoj ce publici na Valentinovo predstaviti projekt ciji se repertoar sastoji od obrada tradicionalnih pjesama i autorskih djela clanova ansambla. Na velikoj ce pozornici tako sutra pjevati Tamara Obrovac, koja ce zasvirati i flautu, zatim harmonikaš Martin Tourish, harfistica Úna Ní Fhlannagáin, gitarist Uroš Rakovec, dok su u ritam sekciji bubnjar Dušan Kranjc i kontrabasist Goran Rukavina.

- Ovaj je projekt poceo prije kojih godinu i pol dana kada su krenuli dogovori i pripreme. Pjevat cemo na istarskom kao i na specificnom irskom dijalektu cime cemo publici predstaviti percipiranje jedne narodne tradicije kroz oci one druge, objasnila je Tamara Obrovac, nadodavši da je vrlo važno raditi na ocuvanju dijalektalne baštine.

Ovaj je multikulturalni ansambl vec nastupio nekoliko puta u Irskoj gdje su, kaže Obrovac, imali prilike pobliže upoznati kulturu koja iznimno drži do ocuvanja spomenute dijalektalne baštine i prisustva glazbe u svim sferama svakodnevnog života.


Podijeli: Facebook Twiter