"Argo" porazio "Lincolna"

Ben Affleck i ekipa filma "Argo"
Ben Affleck i ekipa filma "Argo"

"Argo", redateljski prvijenac glumca Bena Afflecka osvojio je Oscara kao najbolji film na 85. dodjeli nagrada Američke filmske akademije i tako porazio Spielbegovog "Lincolna", koji je kotirao kao favorit. Za razliku od prijašnjih, ove godine nije bilo velikog filma koji je dobio pregršt nagrada pa je najviše Oscara, njih četiri, osvojio "Pijev život" Anga Leeja, i to za najbolju režiju, kameru, specijalne efekte i originalnu glazbu.

- Nisam nikad mislio da ću ponovo biti ovdje, ali tu sam zahvaljujući velikom broju vas ovdje prisutnih. Nije bitno koliko puta padneš tijekom života, važno je da se ponovo digneš, kazao je Affleck kada je preuzeo zlatni kipić, ali u ulozi producenta filma koji govori o talačkoj krizi u Iranu 1980. godine. Majstor ceremonije Seth MacFarlane, koji je prvi put vodio Oscare, u šali se dotaknuo kontroverze o izostanku nominacije Afflecka za najbolju režiju: "Priča oko 'Arga' je toliko tajnovita da je ime redatelja u potpunosti nepoznato članovima akademije."

Kao što se moglo očekivati, Oscara za najbolju mušku ulogu osvojio je Daniel Day-Lewis koji se svojski potrudio da iz pepela podigne kontroverznog američkog predsjednika Abrahama Lincolna. Postao je tako prvi glumac koji je osvojio tri Oscara. Nagradu mu je uručila lanjska oskarovka Meryl Streep, a Day-Lewis se našalio rekavši: "Prije tri godine, prije no što smo se odlučili na razmjenu, meni je bilo ponuđeno da glumim Margaret Thatcher, a Meryl je bila Stevenov prvi izbor za Lincolna. Volio bih vidjeti tu verziju filma".

- Zaista ne znam kako se sve ovo dogodilo. No, znam da sam u životu imao više sreće nego što sam zaslužio, skromno je zaključio Day-Lewis.

Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu dobila je Jennifer Lawrence za ulogu u filmu "U dobru i zlu". Članovi akademije očigledno vole dodjeljivati Oscare za ženske uloge u komedijama (prisjetimo se Helen Hunt u "Gore ne može"), a Lawrence se penjući se na pozornicu spotaknula o haljinu i skoro pala - baš kao u tipičnoj američkoj komediji. Mlada glumica, koja je već bila nominirana za ulogu u filmu "Zimska kost", našalila se na svoj račun nakon što je publika ustala i podržala je aplauzom.

- Ustali ste samo zato što vam je žao što sam pala i sada me je sram, kazala je Lawrence.

Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Christoph Waltz za Tarantinovog "Odbjeglog Djanga", dok je najboljom sporednom ženskom ulogom proglašena ona Anne Hathaway u mjuziklu "Jadnici". Oscara za najbolji originalni scenarij (iako bi se u ovom slučaju, što se originalnosti tiče, moglo diskutirati) dobio je nekadašnji enfant terrible Hollywooda Quentin Tarantino, dok je najbolji scenarij po predlošku onaj za film "Argo" koji potpisuje Chris Terrio.

"Argo" je sveukupno osvojio tri Oscara, a treći mu je pripao za najbolju montažu.

Očekivan je bio i Oscar za film koji nije sniman na engleskom jeziku i koji je otišao u ruke Michaela Hanekea za njegov nagrađivani film "Ljubav", a u kategoriji najboljeg animiranog filma slavila je ekipa crtića "Merida Hrabra".

Nakon dužeg niza godina u kojima je domaćin Oscara bio (gotovo uvijek) izvrstan Billy Crystal, ove je godine ceremoniju vodio komičar i tvorac crtanog filma "American Dad" Seth MacFarlane. On je u pomoć pozvao i čuvenog kapetana Kirka (William Shatner) iz "Zvjezdanih staza", koji se za tu priliku vratio iz budućnosti i obznanio mu da ga cijeli svijet mrzi zbog loših i neuspjelih fora.

- Iskreno, ne mogu vjerovati da sam ovdje, velika je čast što su svi drugi rekli "ne"!, kazao je MacFarlane.

Ova će dodjela Oscara ostati upamćena i po gostovanju prve dame Michelle Obama koja se u izravnom prijenosu iz Bijele kuće pridružila Jacku Nicholsonu i pomogla mu u predstavljanju najboljeg filma.

Glazbeni dio svečanosti je također bio za pamćenje - od pojave Shirley Bassey koja je pjevala "Goldfinger" preko Jennifer Hudson sve do Adele koja je otpjevala pjesmu "Skyfall", za koju je i osvojila Oscara. Nakon 36 godina na pozornicu Oscara vratila se Barbra Streisand koja je otpjevala hit "The Way We Were".

Ovogodišnja dodjela Oscara nije bila pretjerano iznenađujuća - o tome tko će i zašto osvojiti nagradu kritičari su zadnja dva tjedna napisali kartice i kartice teksta, a gotovo su sva njihova predviđanja bila točna. Ono što je mnoge ipak iznenadilo je Spielbergov poraz na gotovo svim frontama pa se "Lincoln" vratio kući sa samo jednim Oscarom, i to u tehničkoj kategoriji za najbolju scenografiju. (Boris VINCEK, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter