Argentinskom diktatoru 50 g. zbog oduzimanja beba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši argentinski diktator Jorge Videla osuden je u cetvrtak u Buenos Airesu na 50 godina zatvora zbog oduzimanja beba protivnicima diktature 1976. do 1983., dok je jedan od njegovih suoptuženika, diktator Reynaldo Bignone, na vlasti od 1982. do 1983., osuden na 15 godina zatvora, objavio je sud. Videla je bio argentinski diktator od 1976.-1981.

U sudskoj dvorani nalazila se Estela de Carlotto, celnica ogranizacije Bake s Plaze de Mayo, koja je zaslužna za otkrivanje identiteta 105 djece protivnika režima ukradene pod diktaturom i povjerene osobama bliskim vojnom režimu.

Pred divovskim ekranom postavljenim nasuprot suda stotine osoba bliskih žrtvama, djeca protivnika režima i zaštitnici ljudskih prava te su presude docekali u suzama, s pjesmom i kricima radosti nakon godina sudenja.

Kazne od 15 do 40 godina zatvora dosudene su još nekolicini suoptuženika, takoder krivicno gonjenih jer su sudjelovali u sustavnom planu krade i prisvajanja beba protivnika režima.

Videla vec služi dvije doživotne zatvorske kazne zbog zlocina protiv covjecnosti. Bignone takoder služi dvije kazne, jednu doživotnu i 25-godišnju, zbog kršenja ljudskih prava.

Ukupno se 11 osoba pojavilo od veljace 2011. u Buenos Airesu na tom prvom sudenju za sustavnu kradu i prisvajanje djece.

Organizacija Bake s Plaze de Mayo procjenjuje da je 500 djece ukradeno pa posvojeno u obiteljima bliskim režimu pod diktaturom.


Podijeli: Facebook Twiter