Argentinka Isol dobitnica nagrade "Astrid Lindgren"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Argentinska književnica i ilustratorica Isol dobila je najveću svjetsku nagradu za dječju književnost, Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, čiji je žiri pohvalio njezinu sposobnost da objasni djeci apsurde svijeta odraslih. Isol je pobijedila autora "Ratnog konja" Michaela Morpurga, američkog pisca i autora "Vrlo gladnog bagera" Erica Carlea i britanskog pisca fantastičnih romana Terryja Pratchetta.

Isol, pravim imenom Marisol Misenta, načinila je slikovnice iz dječje perspektive, priopćio je žiri, dodjeljujući nagradu dotiranu s pet milijuna švedskih kruna (770.000 američkih dolara), koju je 2002. uspostavila švedska vlada.

"Uzevši kao polazište dječje gledište, upućuje svoja pitanja sa snažnim umjetničkim izražajem i nudi otvorene odgovore", priopćio je žiri. Isol, koja je napisala i ilustrirala 10 vlastitih knjiga te ilustrirala knjige drugih autora, rođena je 1972. u Buenos Airesu, a radi i kao pjevačica i skladateljica. Njezina prva knjiga, "Pasji život", objavljena je 1997., a djela su joj u međuvremenu objavljena u oko 20 zemalja.

Najnovija knjiga, "La Bella Griselda", priča je o kraljevni čiji prosci gube glave zbog zaljubljenosti u nju. (Hina/Foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter