Arenu će do kraja ove godine obići više od 420 tisuća posjetitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok gradovi širom hrvatske obale, pa tako i Pula, bilježe rekordnu turističku sezonu, najvećim brojem posjetitelja i rušenjem rekorda mogu se pohvaliti i brojne turističke znamenitosti. Prema riječima Darka Komše, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, i ova ustanova bilježi rekordnu godinu, a prema očekivanjima, do kraja godine imati će najveću zabilježenu posjetu ikad, barem kada je Arena u pitanju.

U Nezakciju 5.500 gostiju

- Dosad je, naime, najveća zabilježena posjeta Areni bila u 2006. godini, kada je taj najveći i najprepoznatljivi pulski spomenik posjetilo 417.658 posjeta. U nedjelju 24. rujna ove godine već je premašena brojka prošlogodišnjih posjeta koja je iznosila 387.000, a do kraja godine očekuje se još oko 35.000 posjetitelja. Što bi značilo da će do kraja ove godine samo Arenu posjetiti više od 420 tisuća posjetitelja, ističe ravnatelj Komšo.

Dakle, osim što je Arenu dosad posjetilo 387 tisuća posjetitelja, do 21. rujna u Augustovom hramu bilo je gotovo 22.900 posjetitelja, u galerijskom prostoru Sveta Srca gotovo 6 tisuća, u galeriji C8 u Carrarinoj ulici 7.700 posjetitelja i u galeriji Amfiteatar 4.200 posjetitelja. Ove godine i Nezakcij je posjetilo više od pet i pol tisuća posjetitelja.

Uspoređujući ove brojke s prošlogodišnjim vidljiv je porast jer je Amfiteatar lani posjetilo (zaključno s 21. rujnom) 345,6 tisuća posjetitelja, Augustov hram 24,7 tisuća, Svega Srca 14,4 tisuće, a dvije galerije i to C8 5.600 te Amfiteatar 355 posjetitelja. Nezakcij u istom periodu lani bilježi 5.200 posjetitelja.

Ekskluzivni najam Arene

Zanimljivo je napomenuti da je Arena postala i iznimno atraktivna za privatne događaje, organizaciju raznih koncerata, fešti, vjenčanja, pa čak i za snimanje filmova. Tako je nedavno upravo Arena bila kulisa za britanski krimić pa se u njoj "pucalo", jurilo između zidina i snimalo. Sve to izazvalo je popriličan interes građana i brojnih turista koji su gledali s druge strane ograde što se u Areni događa. Pa ipak, najam Arene u razne svrhe košta.

Za najam i naknadu takozvanog izgubljenog prihoda Arene, AMI je ove godine naplatio 396,5 tisuća kuna. U isto vrijeme lani taj je prihod od najma i izgubljenog prihoda iznosio 270 tisuća kuna. Iznosi su to na koje zakupci plaćaju i PDV. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter