Arenaturist preuzeo Kaželu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arenaturist je poceo pripremati medulinski kamp Kaželu za predstojecu sezonu. Prijašnji zakupac kampa Tehno ekologija napustio je posjed pocetkom veljace, cime je završila trakavica oko ovog kampa koji je deset godina bio u zakupu te tvrtke.

Naime, Tehno ekologija, iako joj je zakup kampa istekao još prije tri godine, nije htjela posjed prepustiti Arenturistu, pulskoj tvrtki koja je vlasnik objekata, dok je Hrvatski fond za privatizaciju vlasnik zemljišta.

Stecaj zbog neisplacenih placa

Kako saznajemo od izvršnog direktora Arenaturista Igora Štokovica, Tehno ekologija je pred stecajem. Naime, tvrtka u vlasništvu talijanske obitelji Biasuzzi, koja vodi kamp Bi Village u Fažani te još jedan u Italiji, krajem je godine podijelila otkaze dvanaestorici radnika koji su morali odraditi i otkazni rok od nekoliko mjeseci, ali im to nije platila.

- Stecajni postupak na Trgovackom sudu u Rijeci pokrenuli su radnici kojima u zadnja tri mjeseca nisu bile isplacene place. Trenutno je taj postupak u tijeku, a u meduvremenu, koliko znam, našim su clanovima isplacene zastale place, ali preko deviznog racuna koji su morali otvoriti. Osim placa, Tehno ekologija im je ostala dužna otpremnine, naknadu za prijevoz na posao, jubilarne nagrade. U meduvremenu, Arenaturist je zaposlio šest djelatnika Kažele, dok se troje nije izjasnilo hoce li ponovno doci raditi u ovaj kamp, kazao nam je povjerenik Sindikata turizma i usluge Arenaturista Damir Lucic koji zastupa clanove tog sindikata u kampu Kažela.

Napominje da u zadnjih nekoliko dana te radnike pozivaju na policiju, ali mu nije poznato zašto ih se ispituje.

U prijedlogu za pokretanje stecajnog postupka piše da je Tehno ekologija radnicima dužna isplatiti 65 tisuca kuna bruto za place za studeni, prosinac i sijecanj te oko 2.300 kuna za troškove prijevoza. Od bivšeg poslodavca potražuju i novac za otpremnine, neisplacene jubilarne nagrade i jednokratan dodatak na placu za korištenje godišnjeg odmora u 2010. godini. Takoder navode da im je glavni racun blokiran još u listopadu 2010. godine zbog cega ne mogu naplatiti svoju tražbinu.

Lucic dodaje da su u meduvremenu vlasnici Tehno ekologije otvorili novu tvrtku pod nazivom Corona Solaris koja je trebala preuzeti posjed nad Kaželom. Medutim, to joj nije uspjelo jer ih je u tome blokirao Arenturist.

- Da bi se nešto smatralo valjanim posjedom, netko mora biti u posjedu 30 dana, a nova tvrtka to nije bila. Svi pokušaji da udu ponovno u posjed su im se izjalovili, kazao je Štokovic. Istaknuo je da nakon toga zapocelo s pripremama za sezonu te se nada da bi kamp trebao biti otvoren uoci Uskrsa. Jedino što bi sprijecilo otvaranje kampa u to vrijeme mogla bi biti kategorizacija, koja se u Kaželi mora nanovo napraviti jer je ova posljednja izgubljena nakon što je Tehno ekologiji istekao najam kampa.

Još upitno otvaranje za Uskrs

- Pokušat cemo napraviti sve da se kamp kategorizira cim prije i da ne cekamo sredinu svibnja kada ce se odlucivati o koncesijama u kampovima. Naime, taj nam papir, koji nam treba dodijeliti država buduci da se radi o turistickom zemljištu, omogucava dobivanje kategorije. Sredinom svibnja ce se vjerojatno u paketu razmatrati koncesije za sve kampove, smatra Štokovic.

Nada se da ce država prepoznati važnost turizma i to da kamp ljeti ostvari oko 300 tisuca nocenja i zapošljava u sezoni dvjestotinjak djelatnika te da ce koncesiju izdati prije jer je to jedan od rijetkih kampova u Hrvatskoj koji trenutno nije kategoriziran, a bez toga se ne može legalno otvoriti.

Što se pak bespravne gradnje u kampu tice, jer bivši je zakupac velik dio gradevina na tom zemljištu napravio bez potrebnih papira te su cak za njih izdana rješenja o rušenju, Štokovic o tome zasad ništa ne zna. Poznato je da je Tehno ekologija svojedobno Arenaturistu nudila da ce mu prepustiti posjed ako im isplati 44 milijuna kuna koje su uložili u podizanje kvalitete kampa u zadnjih deset godina te nove objekte, vecinom upravo u te bez dozvole.

U kampu je još 178 mobilnih kucica prijašnjeg zakupca, dok ih je sedamdesetak prevezeno u Bi Village. Navodno te kucice nisu u vlasništvu Tehno ekologije, a s vlasnicima - navodno tvrtkama obitelji Biasuzzi koje upravljaju drugim kampovima - nisu potpisani nikakvi ugovori o najmu kucica pa su one u Kaželi nelegalno. Štokovic je kazao da je suprotnoj strani ponudeno da otkupe mobilne kucice, ali još nije ništa riješeno.

Što se dogada s Tehno ekologijom, koji su im daljnji planovi i što ce s mobilnim kucicama te kako su podmirili radnike nismo saznali jer nakon opetovanih telefonskih poziva i upita putem e-maila nitko od odgovornih nije nam odgovorio, kao niti talijanski osnivaci te tvrtke, koji više nego dobro posluju u svom drugom hrvatskom kampu - onom u Valbandonu.


Podijeli: Facebook Twiter