Arenaturist niže gubitke, a vlasniku se knjiži dobit?

Milena Perković i Igor Štoković, izvršni direktori Arenaturista
Milena Perković i Igor Štoković, izvršni direktori Arenaturista

Nakon prividnog zatišja u zaoštrenom odnosu malih ulagača, koji su kupili dionice Arenaturista, i američke investicijske banke Goldman Sachs, koja posredno posjeduje većinski paket dionica pulskog hotelijera, jučer je došlo do novog sukoba zbog financijske politike u društvu. Mali ulagač iz Vinkurana Goran Pivačić koji posjeduje 0,0084 posto kapitala Arenaturista na skupštini dioničara optužio je većinskog vlasnika da si knjiži ekstra zaradu iz poslovanja društva dok to isto društvo niže gubitke.

- U 2008. godini Arenaturist je uknjižio gubitak od šest milijuna kuna koji se 2009. povećao na 10 milijuna, u 2010. na 11 milijuna, a lani na 19 milijuna kuna. Istovremeno društvo knjiži po 10 milijuna kuna dobiti godišnje za većinskog vlasnika na račun kamata koje obračunava po stopi od 15 posto godišnje. Istina, ni kamata ni glavnica kredita se ne plaćaju vlasniku, već se knjiže u bilanci Arenaturista, a predviđeno da će tu zaradu isplatiti vlasniku 2021. Hoće li za devet godina Arenaturist imati 221 milijun kuna za isplatiti vlasniku na račun glavnice i kamata?, upisao se Pivačić te zaključio da je ovakav kredit neposlovan i protivan interesu pulskog društva.

Milena Perković, izvršna direktorica Arenaturista pojasnila je da je riječ o kreditima koje su unatrag nekoliko godina društvu dale luksemburške tvrtke putem kojih je talijanski ulagač upravljao pulskim hotelijerom. Igor Štoković, glavni izvršni direktor je dodao da su tim novcem obnovljeni objekti Arenaturista za vrijeme bivšeg većinskog vlasnika.

- Kupnjom Arenaturista novi je većinski vlasnik preuzeo i te kredite. Ranije su krediti bili uz valutnu klauzulu, djelom u eurima, a djelom u švicarskim francima. U međuvremenu smo promijenili uvjete te uklonili valutnu klauzulu, zaključila je Perković.

Ona, kao ni Štoković, nisu komentirali Pivačićeve optužbe o štetnosti takvog ugovora kojim se osigurava ekstra zarada za većinskog dioničara, ali ne i za ostale. (Paulo GREGOROVIĆ/Snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter