Arenaturist kupio dva njemačka hotela

Park Plaza Histria hotel (Neven LAZAREVIĆ)
Park Plaza Histria hotel (Neven LAZAREVIĆ)

Pulsko hotelsko poduzeće Arenaturist prošlog je tjedna objavilo kupnju dva hotela u Njemačkoj za 54,5 milijuna eura. Riječ je o prvoj takvoj akviziciji jedne istarske hotelske tvrtke. Kako navode u Arenaturistu, to je prvi korak u provedbi strategije PPHE Grupe, vlasnika Arenaturista, da hrvatska kompanija postane konsolidator svih hotelskih operacija i hotela koje PPHE ima u srednjoj i istočnoj Europi. Također, očekuje se da će se Arenaturistu pripojiti i određeni mađarski hoteli PPHE Grupe, tako je barem najavljeno u njihovom posljednjem financijskom izvješću.

Park Plaza brend

"Ova akvizicija u skladu je sa strateškim namjerama društva da integrira hotele i hotelske operacije PPHE Hotel Grupe na području centralne i istočne Europe, te je prvi korak prema razvoju Arenaturista u vodeću hotelsku kompaniju centralne i istočne Europe s poslovnim modelom koji uključuje vlasništvo te upravljanje vlastitom imovine i imovinom drugih, primarno pod Park Plaza brendom", stoji u priopćenju Arenaturista objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Konkretno, riječ je hotelima Art'otel cologne i Art'otel Berlin Kudamm. Art'otel cologne nalazi se u samom središtu Kölna na području Rheinaudocks. Novoizgrađeni hotel otvoren je 2010. godine te broji 218 soba. U ponudi hotela nalaze se restoran, bar, sobe za sastanke i sauna. Sukladno brendu Art'otel, hotel je inspiriran modernom umjetnošću, a korejski umjetnik SEO glavni je autor umjetničkih djela koja su dio interijera ovog hotela.

Art'otel Berlin Kudamm ima 152 sobe i smješten je u berlinskoj četvrti Charlottenburg, nekoliko minuta od poznatog Kurfürstendamma. Od dodatnih sadržaja hotel ima restoran, bar, sobe za sastanke, saunu i teretanu. Hotel je posvećen Andyu Warholu te sadrži preko 250 djela i fotografija njegovog najboljeg prijatelja Christopera Makosa. 

Da podsjetimo, tijekom ove godine Arenaturist je promijenio većinskog vlasnika. Nekretninski fond PPHE Hotel Group Limited, koji posluje u 56 zemalja, a poznatiji je kao vlasnik licence Park Plaza Hotels&Resorts, brenda pod kojim već radi Arenaturist, preuzeo je pulskog hotelijera od Goldman Sachsa, odnosno njihovog nekretninskog fonda The Whitehallom .Već je tada ova Grupa najavila da namjerava Arenaturistu priključiti hotele i hotelske operacije u vlasništvu Grupe u Hrvatskoj te one koje posjeduje u Njemačkoj i Mađarskoj.

Inače, za Arenaturist 2016. bila je odlična turistička godina. Prema posljednjem financijskom izvješću na razini grupe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvario je ukupne prihode od 425,9 milijuna kuna, ili 17,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit prije oporezivanja iznosila 102,1 milijun kuna te je bila 11 posto viša.

Konsolidacija Grupe

Do kraja godine bit će također dovršena prva etapa poslovne konsolidacije grupe Arenaturist, započeta kupnjom udjela u društvima Arenaturist Hoteli, Arenaturist Zlatne stijene i Arenaturist Turistička naselja, temeljem odluke Upravnog odbora od sredine lipnja, za jedinstvenu naknadu od 108,55 milijuna kuna. Ta će društva biti likvidirana i postati poslovni dijelovi Arenaturista d.d.

Kina će u turizam uložiti 290 milijardi dolara do 2020.

Kina planira uložiti 2.000 milijardi juana (290 milijardi dolara) u turizam do 2020. godine, najavio je ekonomski institut vlade u Pekingu. Ukupna vrijednost kupljenih turističkih usluga u zemlji trebala bi u istom razdoblju dosegnuti 7.000 milijardi juana, navode u Državnoj komisiji za razvoj i reforme (NDRC). Brojke su objavljene u priopćenju koje su zajednički objavili NDRC i Kineska državna uprava za turizam.

Kina želi da do 2020. na turizam otpada više od desetine godišnjeg gospodarskog rasta, dodaje se u priopćenju. Očekuje se da će turistički sektor do 2020. zapošljavati 50 milijuna ljudi, čime bi njihov udio u ukupnom broju zaposlenih premašio 10 posto, dodaje se. (Barbara BAN, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter