Arenaturist: Kriza zaustavila investicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Govoreci o Zakonu o turistickom zemljištu gradonacelnik Pule Boris Miletic pojasnio je da postoji rok do 1. veljace 2011. godine do kada moraju državnom tijelu za gospodarenje imovinom predati zahtjev za provedbom tog zakona.

Problem je, kaže Miletic, što je Vlada trebala, ali nije donijela podzakonske akte kojima bi se trebala definirati procedura, odnosno nacin procjene vrijednosti kao i visina naknada. Tako da je u ovom trenutku nemoguce govoriti o financijskim efektima za Grad Pulu i precizirati iznose, ustvrdio je.

Dodao je da su hotelijeri premijerki Jadranki Kosor, za njena boravka u Porecu, iznijeli primjedbe na zakon i da zbog nepostojanja zakonske regulative za dugorocno definiranje tog zemljišta postoji njihova bojazan za investiranje, kao i da je to razlog zašto ne ulažu više.

- Mislim da jednim sveobuhvatnim planom rješavamo pitanje turistickog zemljišta i stvaramo pravne preduvjete za investicije. Medutim, osobno nisam zadovoljan razinom ulaganja Arenaturista.

Turisticke kuce u Umagu, Novigradu, Porecu, Rovinju pa i Rapcu ucinile su veliki i vidljivi pomak u vidu povecanja kvalitete turistickog proizvoda i kvalitete samih turistickih naselja. Naš hotelijer nije napravio taj potreban iskorak.

U Arenaturistu su najavljivali ulaganja, a govorilo se o 150 do 200 milijuna eura, što mi je bilo vec tada nerealno, a i nije se dogodilo ništa, kaže Miletic.

- Svjestan sam da je kriza utjecala i na investicije u turizmu te da je i vecinski vlasnik Arenaturista preživio financijski udar u trenutku kada su neke investicijske banke i bankrotirale, ali ako žele prosperirati, ulaganja ce biti neophodna, ustvrdio je Miletic.

Komentirajuci izjave pulskog gradonacelnika izvršni direktor najveceg pulskog hotelijera Igor Štokovic nam je rekao da Arenaturist svake godine ulaže u svoje objekte, ali da je kriza zaustavila ranije najave o velikim investicijama.

Što se tice najave Grada Pule o naplati korištenja zemljišta, a sukladno Zakonu o turistickom zemljištu, Štokovic kaže da je to obveza mnogih turistickih firmi, pa i Arenaturista. Zakljucio je da se pored naplate treba voditi i elementima razvoja tog zemljišta prilikom primjene tog zakona. (S. Z. T., P. G.)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter