Arena zaslužuje pješačku zonu

Arena je drugi najposjećeniji hrvatski spomenik (N. LAZAREVIĆ)
Arena je drugi najposjećeniji hrvatski spomenik (N. LAZAREVIĆ)

S prvim lijepim i toplijim danima počela se puniti i pulska Arena, drugi najposjećeniji spomenik kulture u Hrvatskoj koji je lani posjetilo više od 320,5 tisuća posjetitelja, čime je prihod od prodaje karata premašio 10,6 milijuna kuna. Međutim, posjetitelji koji obilaze Arenu, iako možda to ne primjećuju zbog ljepote i grandioznosti spomenika, mogu ostati neugodno iznenađeni zapuštenošću zelenih površina, staza i šetnica, da ne govorimo o parkiralištu uz ovaj drevni spomenik u Ulici Ozad Arene.

Umjesto da svi posjetitelji grada i Istre koji nezaobilazno dođu pogledati Arenu, a njih je godišnje oko tri milijuna, ali i domaći, uživaju u šetnji oko amfiteatra, moraju se boriti s propisno i nepropisno parkiranim autima, lomiti noge na derutnom pločniku i stepeništu, a o ugostiteljskoj i drugoj ponudi da ne govorimo.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre koji upravlja ovim spomenikom, kaže da na žalost okućnica Arene nije u domeni ovog muzeja te se složio da joj je potrebno prikladno uređenje kao što to primjerice imaju slični amfiteatri u Veroni, Nimesu ili Arlesu. Smatra i da oko Arene ne bi trebalo biti prometa te da parkiralištu nije mjesto uz drevni spomenik.

- Ne znam hoće li se rješavati parking iznad Arene, ali ona to zaslužuje. Svi gradovi koji imaju amfiteatar, koriste taj spomenik kao mjesto oko kojeg se gosti mogu zadržati i uživati. Međutim, nisam prometni stručnjak i ne znam kako bi to utjecalo na promet. O tome se priča već dugo i stalno ponavljamo da bi to bilo odlično za prezentaciju spomenika i za turizam, smatra ravnatelj.

Ruglo Arene nažalost predstavlja i vrijedno nalazište na samom ulazu u amfiteatra koje je otkopano još prije pet godina. I od tada je ostalo takvo, jedno što se zagradilo žičanom ogradom da, ne daj bože, neki prolaznik ne bi upao u kanal, odnosno ravno na ostatke nekadašnje Flavijevske ceste.

Arheološki muzej ove godine u Arenu namjerava uložiti oko 1,3 milijuna kuna. Najveća se investicija odnosi na uređenje nove suvenirnice koja će se nalaziti u nekadašnjem galerijskom prostoru i koja će biti gotova do sezone. (Piše Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter