Arena u mraku na sat vremena

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Grad Pula se i ove godine tradicionalno odazvao inicijativi WWF-a, svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode i divljih životinja, da se barem na sat vremena ugase svjetla u kućanstvima i javna rasvjeta s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima diljem svijeta. Pula se pridružila globalnoj akciji "Sat za planet Zemlju" gašenjem javne rasvjete oko Arene večeras od 20.30 do 21.30 sati.

U mraku tisuće atrakcija

Osim pulske Arene na sat vremena rasvjeta je ugašena na dubrovačkim zidinama,  zagrebačkoj katedrali, središta Rijeke, Varaždina, Šibenika, Trogira, Požege, Vinkovaca, odnosno sedamdesetak hrvatskih gradova i hrvatskih znamenitosti.

Svjetla su isključile i tisuće svjetskih atrakcija : Eiffelov toranj, rimski Coloseum i Španjolske stube, Times Square i Empire State Building u New Yorku, Sears Tower u Chicagu, mostovi San Francisca, Sydneya, Mostara i Beograda, neboder Taipei 101, Big Ben i Tower Bridge u Londonu, Sagrada Familia u Barceloni, egipatske piramide, Akropola u Ateni, Brandenburška vrata u Berlinu...

Ova je akcija pokrenuta je u Australiji 2007. godine, kada je više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo u "Satu za planet Zemlju", da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu. Prošle godine u akciji je sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta u čak 178 zemalja sa stotinama milijuna sudionika na svih sedam kontinenata. Hrvatska je prošle godine pridonijela akciji sa znamenitostima ugašenima u 68 gradova.

Akcija za očuvanje planeta

WWF ovu akciju u Hrvatskoj organizira uz podršku UNESCO-a, no svake godine se pozivaju i građani i tvrtke da u što većem broju podrže ovu akciju i ugase svjetla na barem sat vremena.

Sat za planet Zemlju poznat je po rezultatima u padu potrošnje energije, a samim time i na smanjenje emisija ugljikova dioksida. U nekim se državama taj sat produljuje na čak tri sata i iz godine u godinu se bilježi sve veći odaziva gradova i zemalja ovoj akciji. No, bit akcije "Sat za planet Zemlju" nije sama ušteda električne energije, već da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti svih na važnost svakodnevnog djelovanja kako bismo očuvali naš planet. (P. SOFTIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter