Arena spremna za spektakl


Subotnji pulski koncert Davida Gilmoura, jedne od najvećih legendi rocka, bio je povod ovotjednom velikom muvingu u Areni. Da se nešto jako značajno priprema u pulskom amfiteatru vidjelo se i tijekom petka. Bina, čija nadstrešnica seže gotovo do razine visine plašta amfiteatra, podignuta je na uobičajenom mjestu, a na njoj i oko nje vladala je neviđena strka. Jer danas u 20.30 sati u Puli, u Areni, počinje europska turneja Davida Gilmoura. Karte za koncert su rasprodane odmah nakon što su puštene u prodaju, plakata po gradu gotovo i nema, a za njih nema niti potrebe. Bivši pjevač, gitarist i skladatelj najpoznatiji po dugogodišnjem glazbenom stažu u Pink Floydima David Gilmour u Pulu dolazi u sklopu turneje "Rattle That Lock" na kojoj će promovirati istoimeni album uz stare pjesme Pink Floyda.

Gilmour neće u Pulu dovući samo svoje fanove iz cijelog svijeta, nego i vrhunsku produkciju. Bina je natkrivena, u njenoj pozadini je okrugli video zid, a ispred nje mnoštvo kovčega s instrumentima. Na bini su se jučer isprobavali instrumenti, a uređaji za međusobnu komunikaciju produkcijskog tima radili su punom parom. Kameno stepenište Arene produženo je željeznim konstrukcijama s obje strane s više redova stolica, a stolice su i u parteru. Iza bine već su postavljene svlačionice za Gilmoura, članove benda i prateće pjevačice.

Oni koji su mislili koncert promatrati izvana ovoga puta neće imati sreće. Naime, duž cijelog zida amfiteatra postavlja se ograda koja je pokrivena crnom ceradom i odmaknuta nekoliko metara od samog zida. Koliko smo vidjeli, čak i na travnatom dijelu u pozadini Arene postavljena je mala neprozirna ograda od pola metra.

Detalje o postavljanju bine i cjelokupnoj produkciji nismo uspjeli doznati, jer je "ograda" postavljena i prema novinarima. Moglo se šetati Arenom, gledati i slušati, no za informacije, službene ili neslužbene, članovi produkcijskog tima i redari bili su nedostupni.

Ipak, poznato je već da se za svjetlo pobrinuo Marc Brickman koji se izvještio radeći rasvjetu na spektakularnim koncertima Pink Floyda. Za video je zadužen član kultnog dizajnerskog tima Hipgnosis Aubrey "Po" Powell koji je uz pokojnog Storma Thorgersona kreirao omote ploča Pink Floyda, Led Zeppelina, Black Sabbatha, Petera Gabriela i drugih. U svakom slučaju, jasno je da se radi o vrhunskoj produkciji, pa oni koji dođu, a koji su imali sreće da dođu do ulaznica, mogu očekivati najbolje od najboljeg i što se tiče glazbe i što se tiče zvuka i vizualnog djela.

Ogroman interes za koncert s jedne strane govori o Gilmourovom ugledu, s druge strane poznato je da on nije bio na turneji od 2006. i prvi, pripremni koncert "za zagrijavanje" održao je prije nekoliko dana u Brightonu. (Mladen RADIĆ, Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter