Arena slavi film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatrometom i projekcijom filma "The Show Must Go On" debitanta Nevija Marasovica u pulskoj Areni svecano je otvoren 57. festival igranog filma u Puli.

Arena je vec tradicionalno bila popunjena do zadnjeg mjesta, a publika, kojoj je ove godine festival i posvecen, s nestrpljenjem je docekala ovaj svecani trenutak.

Vrata amfiteatra otvorena su u 20.30, a pri ulasku u Arenu publiku je zabavljao Puhacki orkestar grada Pule koji je izvodio poznate filmske teme i songove.

Svecanost otvaranja zapocela je tocno u 21.30 zbog izravnog prijenosa na prvom programu HRT-a, a u potpunosti je bila posvecena filmu. Program su i ove godine vodili glumci Dora Fišter i Damir Markovina.

U sklopu programa balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca izveo je koreografiju Staše Zurovca na skladbu "Šetnja kroz mjesto" Ennija Morriconea iz filma "Malena" Giuseppea Tornatorea kome je ove godine festival posvetio retrospektivu.

Uz baletane iz Rijeke, gostujuci solist bio je prvak Baleta HNK-a u Zagrebu George Stanciu.

Talijanski glazbenik Mauro Maur izveo je na trubi glavnu temu iz "Malene" koju takoder potpisuje Morricone. Publika u Areni, kao i ona ispred TV ekrana, mogla se upoznati s programom ovogodišnjeg izdanja festivala zahvaljujuci kolažu kratkih inserata iz filmova u Nacionalnom, Popularnom i Medunarodnom programu Europolis-Meridijani, kao i izjave hrvatskih redatelja, producenata i glavnih glumaca.

Zadaca otvaranja festivala pripala je pulskom gradonacelniku Borisu Mileticu, a publiku je, u ime ministra Bože Biškupica, pozdravila državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen.


Podijeli: Facebook Twiter