Arena prodaje zgradu na rivi u Puli

Zgrada Arene u sredini (arhiva GI)
Zgrada Arene u sredini (arhiva GI)

"Plan nam je prodati zgradu Arena modne kuće na rivi u Puli s tri tisuće četvornih metara gdje je sjedište i proizvodni pogon tvrtke. Danas je ta zgrada poluprazna i želimo da se 60-ak radnika preseli u novi i manji pogon od tisuću do dvije tisuće četvornih metara gdje bi mogli nastaviti s proizvodnjom. A budućnost će biti u lohn poslovima, i to u izradi radne odjeće za bolnice i tvornice automobila, a napustit ćemo tržište velikih i skupih kolekcija", tim se riječima Snježana De Gravisi, predsjednica Uprave Arena modne kuće, obratila umirovljenim djelatnicama te tvrtke na svečanoj sjednici povodom 20. godišnjice osnivanja ogranka Sindikata umirovljenika koja je održan u Domu hrvatskih branitelja.

- Nedavno smo zatvorili pogon u Pazinu, a polovica od dvanaest radnica je pristala doći raditi u Pulu. Samo zbog toga što smo imali kontejner ispred tvrtke i tabelu na zgradi u Pazinu plaćali smo 150 tisuća kuna godišnje fiksnih troškova. Poslovanje s takvim troškovima bilo je neodrživo, a takvo je sada i u Puli gdje grijemo, a ljeti hladimo, mnoge prazne prostorije jer je sustav grijanja-hlađenja tako napravljen. Svi ti nagomilani troškovi, u kombinaciji s padom prodaje, donijeli su nam nemogućnost ispunjavanja obveza prema bankama, državi i partnerima, te otežanu nabavu pletiva i probleme u organizaciji rada. Sve su češći odlasci na bolovanja zbog kašnjenja u isplati plaća. Rezultat svega su ovrhe na računu koje provode radnice ne bi li došle do svoje plaće, požalila se De Gravisi.

Umirovljene radnice najviše je zanimalo što će biti s njihovom štednjom s obzirom da je tvrtka godinama primala depozite svojih djelatnica i pritom im isplaćivala kamatu, a da sada više nema novca. De Gravisi je rekla kako propisi više ne dozvoljavaju tvrtkama prikupljati novac od svojih djelatnica, a da će im se interna štednja vratiti kada prodaju nekretninu i da joj je to prioritetni posao.

Neta Žiković, predsjednica Sindikata umirovljenika Istre, i bivša radnica Arene, rekla je da im nije svejedno kako će biti, pogotovo što im je tamo ostala i ušteđevina. Ona je pozvala članice SUH-a da joj se obrate ako imaju kakvih problema s talijanskim mirovinama jer će time uštedjeti 250 kuna koliko bi inače platili javnom bilježniku svaki formular. (P. GREGOROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter