Arena modna kuća puca po šavovima

Arena modna kuća - revoltirane radnice napustile su pogon kad je naša fotoreporterska ekipa ušla snimati
Arena modna kuća - revoltirane radnice napustile su pogon kad je naša fotoreporterska ekipa ušla snimati

"Mogu se slikati, plaću dobivam u mrvicama", promrmljala je jedna od 15-ak radnica Arena modne kuće koje su demonstrativno napustile svoja radna mjesta kada je fotoreporterska ekipa Glasa Istre ušla u pogon želeći ih snimiti.

Da ne primaju plaću i da je jedina pulska tekstilna kuća u krizi već se zna, ali čini se da to sada poprimilo zabrinjavajuće razmjere. Direktorica Snježana Degravisi je, međutim, i dalje optimistična, tvrdi da za Arenu ima šanse, iako se suočavaju s velikim problemima.

- Ustrajemo u tome da zadržimo postojeći broj zaposlenih. Među ostalim, i to je razlog što u zadnje vrijeme plaće isplaćujemo sa zakašnjenjem, parcijalno i u nekoliko navrata. Na taj način i mi kompletiramo današnju sliku hrvatskog gospodarstva, posebno stanja tekstilne industrije, kaže Degravisi, potvrđujući da rade smanjenim kapacitetom.

Arena modna kuća inovativna je tvrtka koja je lani izbacila kolekciju pletenine renomiranog dizajnera Igora Galaša, a ove godine surađuju s I-GLE-ama, vodećim hrvatskim dizajnerskim imenima. Međutim, izgleda da im ni to ne pomaže. "U zadnje dvije godine dotakli smo dno dna. Još 2009. proizvodili smo oko 75 tisuća komada odjeće godišnje, što je proizvodni optimum, lani smo pali na 56 tisuća, ove godine planiramo 44.500 komada", kaže direktorica. (piše L. BAGAR, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter