Arena modna kuća pokrenula predstečajnu nagodbu

Arena modna kuća u predstečajnoj nagodbi (M. MIJOŠEK)
Arena modna kuća u predstečajnoj nagodbi (M. MIJOŠEK)

"Isplata ostatka plaća radnicima u cijelosti moguća je isključivo nakon provedbe financijskog plana restrukturiranja u predstečajnoj nagodbi koja je pokrenuta", rekla je na početku našeg razgovora direktorica Arene modne kuće Snježana de Gravisi.

Po njezinim riječima, radnici koji su u štrajku zbog neisplate plaća od ljeta prošle godine, svoja će potraživanja moći ostvariti isključivo ako se nađe strateški partner koji bi investirao ili otkupio dio imovine tvrtke.

- Ovih je dana u upravi Arene modne kuće bila policija i zatražila određenu dokumentaciju ne bi li započeli s istražnim izvidima. Uprava tvrtke je stavila sve tražene dokumente na raspolaganje i sada policija radi svoj posao. Što se tiče novca štediša, a radi se o oko pet i pol milijuna kuna, taj se novac praktički istopio, a prikupljao se više od 40 godina.

Taj su pojam svi dosad prihvaćali. Novac ustvari nije nestao jer je bio dio tekućih likvidnih sredstava firme. U trenutku kad sam došla na čelo uprave situacija nije bila dobra i na računu nije bilo novca štednje. Zato sam tada donijela odluku o obustavi isplate plaća, odnosno uplate plaće poslodavca po modelu interne štednje, kaže de Gravisi i dodaje da taj novac postoji u dokumentaciji kao obveze firme prema štedišama, no fizički nema sredstava na računu.

Pojašnjava da je plan financijskog restrukturiranja osnova da bi se mogle podmiriti sve obveze prema radnicima, prema štedišama, državi, bankama i dobavljačima te da bi se mogao nastaviti proces proizvodnje i očuvati radna mjesta.

De Gravisi kaže i da je većina u skupštini udjelničara u lipnju prošle godine odlučila da se ide u provedbu restrukturiranja. Predstečajnu nagodbu je pokrenula uprava 18. prosinca 2013. godine nakon što je informiran NO o blokadi računa. Najveći pojedinačni vlasnik Arene s više od 20 posto udjela je IJC - Istra Jadran Consulting (Marijan Racan), oko 55 posto udjela imaju mali udjelničari, njih oko 200, dok je oko 22 posto udjela u portfelju tvrtke Arena modna kuća.

Račun Arene je deblokiran, ovrhe su stavljene na stranu ne bi li "prodisali". Sada je na nama da pokrenemo proces proizvodnje i nastavimo s radom kako bi firmu opet stavili na noge. U tom procesu nužno je smanjiti troškove ove ogromne zgrade koja nas izjeda. Stoga razmišljamo da bi proces proizvodnje preselili u manje prostorije. Na dobrom smo putu da se preselimo u industrijsku zonu u Galižanu, a da ovu zgradu na rivi počnemo prodavati, ili dati u najam ako bi se netko javio.

U procesu restrukturiranja tvrtke stoji da se jedino "oplodnjom" nekretnina, odnosno prodajom ili stavljanjem na tržište naših nekretnina može doći do financijske injekcije za Arenu koja bi nam zasigurno pomogla da izađemo iz ove velike krize. Za sada kod nas na rivi imamo u najmu Tekop novu i antikvarnicu. Oni se neće dirati i dalje ćemo s njima raditi, kaže de Gravisi.

Arena modna kuća unazad desetak godina je u Istri imala više od 20 prodavaonica. Danas ih ima 13 od kojih samo tri rade, a druge su neprofitabilne jer se roba ne prodaje. De Gravisi kaže da će ovi dućani i dalje raditi.

- U cijelom procesu predstečajne nagodbe na prvom mjestu su radnici i isplata njihovih neisplaćenih plaća. Kako novac bude dolazio tako će se stavljati sa strane ne bi li se podmirili radnici. Zatim slijede svi drugi dobavljači i dužnici. U veljači ove godine sam zatražila sastanak s udjelničarima i štedišama, no na žalost vlasnici me ni do sada nisu kontaktirali, zaključila je de Gravisi. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter