Arena: Koriolan u borbi s prašinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo apokalipticno djelovala je Arena u nedjelju navecer nakon projekcije filma "Cvjetni trg" - opustjela, dok je bura vijala stupove pijeska i prašine koji su prekrili prazne stolice na bini je Voldemort dizao ruke u zrak spominjuci kako je upravo on donio ovo vjetrovito vrijeme i oblacno nebo. Ralph Fiennes (Voldemort u Harryju Potteru) bio je unatoc svemu sjajno raspoložen, pozdravivši publiku na hrvatskom, što je ucinila i Gabrielle Tana, producentica filma "Koriolan", koji je vidjelo nekoliko stotina ljudi.

Oni koji su ostali morali su se boriti s prašinom u ocima kako bi odgledali odlican film u kojem je Fiennes glumio, ali koji je i režirao, a oni koji su otišli, imaju još dvije prilike u srijedu i cetvrtak u kinu Valli.

Zbog pulske prometne gužve ekipa filma "Parada" zakasnila je na konferenciju za novinare u festivalski centar. Ovaj je film, inace, vidjelo gotovo šesto tisuca ljudi u regiji, od kojih 180 tisuca u Hrvatskoj, zbog cega su redatelj Srdan Dragojevic i producentica Biljana Prvanovic itekako ponosni, kao i zbog toga što je film pokupio cetiri nagrade na festivalu u Berlinu, a nominiran je i za nagradu europske filmske akademije te prikazan u 20 zemalja. "'Parada' je pokazala da je suradnja odlicna stvar. Republika Hrvatska je samo od PDV-a na cijenu kinoulaznica zaradila više no što je u njega uložila", kaže Dragojevic.

Glavni glumac Nikola Kojo kazao je da je najstariji Puljanin jer je na festival dolazio od 1980. do 1991., nakon cega je uslijedila pauza od 20 godina, iako privatno dolazi ovamo od 1995. Snimanje "Parade" je, kaže, bilo teško, no sklopila su se velika prijateljstva.

Dok se "Parada" pripremala tri, "Pismo caci" cekalo je svoju rundu cetiri godine. Film je snimljen za 600 tisuca kuna od cega su polovica bila vlastita sredstva, kako je objasnila producentica Vera Robic Škarica. Film je to, kazao je redatelj Damir Cucic, koji se bavi problemom komunikacije koji svatko ima sa svojim roditeljima.

- Ako bilo kakvu nagradu dobijemo, samo ne daj da bude za scenarij, našalio se filmski caca Mate Gulin, koji kaže da cace iz Zagore jesu tako bandoglavi, pa kad dodu stariji treba im netko da se svadaju, sin ili barem pas. Njegov filmski sin Milivoj Beader objasnio je da je film nastao iz improvizacija, razgovora na teme koje je zadao redatelj.

Ideja "Nocnih brodova" bila je da se napravi obican ljubavni film, a redatelj Igor Mirkovic htio je isprobati možemo li pogledati film koji je narativno obican, no zasmetalo ga je što se u kritikama naglasak stavlja na dob protagonista. Za Anu Karic "Nocni brodovi" znace veliki povratak na filmsko platno jer je sama priznala da je odavno odustala od toga da ce više ikad odigrati veliku ulogu na filmu. Radku Policu prica je bila fascinantna i jednostavna, jedino mu nedostaje malo pozitivnog cinizma, pozitivnog humora.

"Cvjetni trg" vec je prikazan u Areni te ga je publika pocastila ocjenom 4.44, a taj je podatak, koji je iznio voditelj presica Hrvoje Pukšec, brojna ekipa "Cvjetnog trga" docekala pljeskom.

- Mislim da film više odgovara projekciji u dvorani nego u Areni jer ima jednu tjeskobu koja ovdje ne može doci do izražaja, malo je kritican bio redatelj Krsto Papic. Od svih peripetija koje su ga pratile u izradi filma, sada vec može uživati u prvim plodovima rada jer je uvršten i u službenu selekciju World Film Festivala u Montrealu. Film je pokazao velike glumacke kvalitete Mladena Vulica koji tumaci glavnog negativca Macka. On izmedu ostalog smatra da su u filmu izbjegnuti arhetipovi mafijaša koji samo ubijaju. "Ja glumim covjeka koji ima svoje probleme, a to što je takav kakav je..." Cini nam se ipak da je Vulic i dalje u ulozi jer Macko je surovi, beskrupulozni ubojica o kojem je teško reci ijednu dobru rijec, pa cemo tek pohvaliti odlicnu Vulicevu rolu. (Mladen RADIC, snimio Manuel ANGELINI)

"Larin izbor" u Areni

Zbog velikog interesa pulske publike, hrvatski film izvan konkurencije "Larin izbor: Izgubljeni princ" redatelja Tomislava Rukavine, koji je u cetvrtak trebao biti prikazan u Kinu Valli u 21.30 sati, premješten je u Arenu u srijedu u 23.30. (V. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter