Arena: KHL Medveščak - Gazmopometxport 3:10


Arena Ice Fever Pula MMXII nastavljena je hokejaškom utakmicom veterana KHL Medveščaka i ruskog Gazmopometxporta. Rusi su pobijedili 10:3. Hrvatski i ruski veterani su igrali u sklopu Memorijala Ferdo Spajić u spomen na nekadašnjeg predsjednika KHL Medveščak Zagreb.

Na ledu su se bolje snašli ruski hokejaši u poznim godinama, što je bilo i očekivano, s obzirom da je u njihovim redovima nastupio i Valerij Kamenski, jedan od svjetskih "Top 25" igrača, osvajač Stanley Cupa, olimpijskog i svjetskog zlata. Osim medalja za Rusiju osvojio je NHL prvenstvo s Colorado Avalancheom.

KHL MEDVEŠČAK: Ulčar, Sinanović, Glad, Ilijaš, Almer, Kos, M. Lovrenčić, S. Belić, S. Kumar, Brumerčik, Spajić, Jačmenjak, Ratej, MacLean, Kožić, Gojanović, Žibret, Belinić, Mlađenović, Peruzzi, Rajher, Žagar, Zujić, Franja, Vnuk, Pirnat, Grošić, Švigir, M. Kumar.

GAZPROMEXPORT: Kamenski, Miškin, Malkov, Mihajlovski, Lutčenko, Kamaletdinov, Zimakov, Štepa, Lisenko, Jaščin, Terehov, Kanarejkin, Voronov, Frolov, Toržkov, Medvedev, Gordijuk, Berdičevskij, Romanov, Boriskov, Čižmin, Tepljakov, Kovalenko, Pogonin, Varitski.

Ledena ploha, koja je večer prije stvarala velike probleme organizatoru manifestacija, izgledala je jako dobro pa se sutra prilikom novog velikog događaja, utakmice Medveščaka i bečkih Capitalsa, očekuje da će sve proći u najboljem redu i na vrijeme.

Pravi spektakl na otvaranju priredili su vatreni žongleri koji su uz pratnju bubnjeva efektnim nastupom u mraku Arene zaradili pljesak publike. Potom su rimski vojnici, kao u stara vremena uz zvuke fanfara unijeli barjake veteranskih momčadi i predstavili igrače. Sjajni saksofonist odsvirao je himne Rusije i Hrvatske, a pak za igru na led je donio pulski boksač Marko Čalić u spomen na legendarnog Matu Parlova.

Revijalni susret hokejaških veterana gotovo je ispunio kamene i montažne tribine.

Na ledu Arene i izvršni direktor Gazproma

Na ledu Arene igrala je jedna od, ako ne najbogatijih, onda gospodarski najutjecajnijih osoba, pogotovo u današnje vrijeme česte energetske krize. Aleksandar Ivanović Medvedev, izvršni direktor ruske energetske kompanije Gazprom i ujedno predsjednik Kontinentalne hokejaške lige (KHL), drugog najjačeg hokejaškog natjecanja nakon američko-kanadske lige (NHL), u kojoj se natječu najbolji klubovi Rusije, Češke, Slovačke, Latvije, Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine.

"Bilo je veličanstveno igrati u pulskom amfiteatru. Svi igrači i navijači moraju se osjećati na ovakvom mjestu fantastično, bio je ovo veličanstven doživljaj i doslovno smo se osjećali kao gladijatori, izjavio je Medvedev nakon utakmice", potvrdivši ulazak Medveščaka u KHL ligu naredne sezone i osiguranje sponzora od 10 milijuna eura.

"Jako mi se sviđa ovdje, provodimo se izvrsno i cijeli ovaj višednevni događaj u Areni je uistinu nešto posebno."

Medvedev je generalni direktor Gazprom Exporta, odnosno, izvoza ruske nafte i plina, kojim se opskrbljuje veliki dio Europe. Ne treba ni spominjati što to znači, utjecaj i moć u svijetu neopisiv je, a bogatstvo neprocjenjivo. Analitičari su procijenili da Gazprom vrijedi trilijun američkih dolara (znamenka s 12 nula), odnosno, milijun milijuna. Bogatstvo Gazproma jedno se vrijeme prije krize (2008. godine) procjenjivalo kao treće najveće na svijetu, danas je, pak, 35. na svijetu.

Kada tako utjecajna osoba stigne na igranje hokeja na ledu u Areni, onda je jasno da je Arena Ice Fever Pula MMXII nešto posebno. Medvedev je kapetan ruske veteranske momčadi Gazpromexporta, u kojoj su Vladimir Malakov i Valeri Kamenski, dvojac koji spada u prestižnu skupinu od samo 25 igrača u povijesti hokeja koji su osvojili Stanley cup te olimpijsko i svjetsko zlato. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter