Arena, filma, glazba - to je uvijek bila Pula

Kolekcija starog oružja
Kolekcija starog oružja

Posvećeno 65. godišnjici održavanja Pulskog filmskog festivala, ovogodišnje dojmljivo izdanje kalendara i CD-a "XII x II, s po 12 radova likovnih mladih umjetnika i glazbenika iz Istre, predstavljeno je danas u pulskom kinu Valli.

Radovi donose svježinu

Program je u vedrom filmskom ozračju otvorio kvartet pulske Muzičke akademije, izvevši skladbu "Ja ljubim" iz kultnog filma Kreše Golika iz 1970. "Tko pjeva, zlo ne misli", snimljen prema antologijskoj prozi "Iz dnevnika maloga Perice" zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera.

Dvanaest mladih likovnjaka iz Istre (Gorana Težak, Gea Raić, Dorotea Smrkinić, Marko Človek, Elena Arsova Pužar, Toni Buršić, Martina Ukić, Marijana Smolić, Toni Žufić, Ivan Babić, Petra Pletikos, Margerita Rakić) svojim je originalnim radovima objedinjenih u kalendaru čestitalo 65. rođendan Pulskom filmskom festivalu, jednom od najstarijih filmskih festivala na svijetu.

- Ovi radovi donose svježinu, sasvim su drugačiji, s osebujnim doživljajima Arene i filmskog festivala. Duhoviti su, interaktivni, promišljeni i realizirani u raznim tehnikama, od crteža i kolaža do ulja na platnu i digitalnog tiska, rekla je izbornica likovnog dijela izdanja i ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović. Izabrani umjetnici mlađi su od 30 godina, a naknadno je u foajeu kina Valli otvorena izložba njihovih 12 radova u uvećanom formatu.

Dvanaest, pak, izabranih skladbi podsjećaju na filmske uspješnice u kojima je glazba ostavila prepoznatljiv trag. Na ovogodišnjem CD-u, prvi put za ovog dugogodišnjeg projekta, reinterpretirani su pojedini evergreeni iz poznatih hrvatskih igranih filmova, poput "Ja ljubim" iz kultnog filma "Tko pjeva, zlo ne misli" ili "Kad se male ruke slože" iz filma "Vlak u snijegu", do glazbe iz serije "U registraturi", ali i muzike Hansa Zimmera iz filma "Pirati s Kariba".

Promocija mladih autora

Bruno Krajcar, izbornik glazbenog dijela izdanja kazao je da glazba prati filmsku umjetnost od samih početaka, i to je do danas skladan brak. Skladbe na ovom CD-u, dodao je Krajcar, interpretirali su mladi glazbenici (zborovi, vokalne skupine, klape i orkestri) iz cijele Istre.

Pozdravivši prisutne i u ime istarskog župana Valtera Flega, županijski pročelnik za kulturu i inicijator projekta "12x2" Vladimir Torbica istaknuo je da je cilj ovog projekta već 12 godina promocija mladih autora.

- Kalendar i CD su zajedno čine poklon koji se dodjeljuje brojnim institucionalnim adresama, od predsjednice države, premijera, saborskih zastupnika i ministarstava do svih radijskih stanica i drugih medija. Nadamo se da ćemo time bar malo odškrinuti vrata mladim i još neafirmiranim glazbenicima i likovnim umjetnicima iz Istre. Arena, filma, glazba, to je uvijek bila Pula, istaknuo je pročelnik Torbica. Inače, u projektu je dosad sudjelovalo 600-tinjak glazbenika i 150 likovnjaka.

U završnom dijelu današnjeg programa nastupili su vokalna skupina Ad Libitum iz Brtonigle te Equivoci iz Buzeta. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter