Arena Cup: Puljani potvrdili dominaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto više od dva mjeseca uoci godišnjice njegove smrti i tocno 35 godina nakon njemu najdraže titule svjetskog amaterskog prvaka koju je osvojio u rujnu 1974. godine na prvom amaterskom SP-u na Kubi, u Puli je spušten zastor na deveti medunarodni boksacki turnir Arena Cup koji je bio posvecen upravo legendi Mati Parlovu. Nastupilo je 69 od 80-ak prijavljenih boksaca iz 13 zemalja, a u 58 borbi u tri dana vidjeli smo odlican boks, cime je deveto izdanje pulskog turnira svrstano medu najjace. Svoj doprinos dali su i hrvatski boksaci koji su osvojili najviše medalja, ukupno sedam; dvije zlatne, tri srebrne i dvije broncane, a po broju najsjajnijih odlicja prednjacili su Rusi (3).

Na jednom od najjacih izdanja vidjeli smo i svjetski poznata boksacka imena predvodena Aleksejem Tišenkom, dvostrukim olimpijskim pobjednikom, svjetskim i europskim prvakom, te osvajace medalja s velikih natjecanja koji su demonstrirali svoje znanje "plemenite vještine", Britance Saundersa i Campbella, Rusa Kamilova, madarskog olimpijca Gyula Katea, a turnir su "zacinili" i hrvatski reprezentativci, njih sedmorica koja su osvojila odlicje, odnosno pet finalista od kojih su zlato oko vrata ponijeli Puljani, najbolji boksac turnira Marko Calic u teškoj (do 91 kg) i najbolji tehnicar Sanjin Pol Vrgoc u srednjoj (do 75 kg) kategoriji.

Ove godine turnir je skracen s cetiri na tri dana, zbog cega svi prijavljeni boksaci nisu ni mogli nastupiti jer su cetiri kategorije, do 57, do 64, do 69 i +91 kilogram bile prebukirane. Stoga ni za Hrvatsku nisu nastupili svi prijavljeni boksaci, a jedan on kojih koji je "izvisio" bio je naš superteškaš Kišicek, aktualni prvak Hrvatske.
Sljedece godine Arena Cup dobiva i novu formu.
"Namjera je da Grand Prix 'Mate Parlov' objedini sve ono što legenda Mate Parlov, najjaci sportski brend ovoga grada, i zaslužuje. Želja nam je i da na turnir dovedemo najbolje svjetske boksace, Kubance", najavio je tajnik Organizacijskog odbora Miroslav Hlušicka.


Podijeli: Facebook Twiter