Arena bez filmskog festivala, novac ide za filmove?

U Areni su filmske projekcije s najvećim brojem gledatelja - s otvorenja 60. festivala (M. ANGELINI/arhiva)
U Areni su filmske projekcije s najvećim brojem gledatelja - s otvorenja 60. festivala (M. ANGELINI/arhiva)

Zrela su vremena da se pulski filmski festival obustavi na neko vrijeme, predložio je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Prijedlog poznatog redatelja da se pred Ministarstvo kulture izađe s ovom inicijativom imali smo prilike pročitati u jednom nacionalnom dnevniku.

Obustavom festivala, veli Hribar, sredstva koja se troše za njega mogla bi se preusmjeriti na održavanje hrvatske kinematografije. Upitali smo ga da nam pojasni tu inicijativu te nije li festival koristan hrvatskoj kinematografiji.

- Hrvatska kinematografija itekako ima koristi od festivala, a korist bi mogla biti još veća ako se festival razvije prema planovima koje je nedavno odobrilo festivalsko vijeće. Ne moram vas uvjeravati da sam, kao i mnogi drugi moji kolege, prijatelj Pule. Ovdje nažalost nisu u pitanju prijateljski osjećaji ili stupanj koristi, nego upravljanje sredstvima za proizvodnju, koja će nedostajati.

U Hrvatskoj, bez Pule, imamo 52 filmska festivala subvencionirana javnim novcem. U ovom trenutku izrađuje se rebalans proračuna HAVC-a s obzirom na rebalans državnog proračuna. Idućih nekoliko dana održat će se godišnje skupštine Hrvatske udruge producenata i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Mislim da se ideja, bez obzira u kojoj mjeri će biti provedena, a u nekoj mjeri vjerojatno hoće, svodi na sljedeće: ako mora doći do bolnih rezova, neka boli na stavci reprezentacije, manifestacije - a ne proizvodnje, pojašnjava Hribar.

Na upit tko su pokretači ove inicijative Hribar odgovara da su to svi oni koji su primijetili da je financiranje Pule zadržano u Ministarstvu kulture, a zatim da je HAVC-u rebalansom oduzet iznos u visini godišnje subvencije za Pulu. (B. VINCEK)

Miletić: Najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je danas, reagirajući na ideju o recesijskome, privremenom prekidu Pulskoga filmskog festivala, da je taj festival dio kulturnog identiteta grada s dobrom perspektivom njegova razvoja te da nema samo potporu grada, nego i Ministarstva kulture. Miletić je istaknuo da je Pulski filmski festival najvažniji nacionalni festival i najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj koja ima dobru perspektivu razvoja i svake godine sve više posjetitelja. "Gospodin Hribar u svojim izjavama kao da ne vidi pozitivan financijski aspekt festivala. Stoga smatram neumjesnim rasipavati se tumačenjima koji ne drže vodu", rekao je Miletić i dodao kako mu je u jučerašnjemu telefonskom razgovoru ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić potvrdila kako festival ima punu potporu Ministarstva kulture.

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin rekao je u izjavi za novinare kako se to "neće i ne smije dogoditi". "Pula je prepoznatljiva po tom festivalu i on je po dugovječnosti odmah iza venecijanskog, i to je ono čime se možemo legitimirati u svijetu. Pulski festival mora trajati i trajat će, kako god se središnja vlast odnosila prema istome", zaključio je Kajin.

Čelnici pulskoga HNS-a smatraju kako je skandalozna i sama pomisao da bi takva manifestacija, koja će ove godine proslaviti 61. obljetnicu, mogla prestala postojati. "Pulski filmski festival postoji prvenstveno zbog filma i filmske publike, a film i Arena postale su dvije nerazdvojne stvari," poručili su u priopćenju za javnost čelnici pulskoga HNS-a.

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter