Arena Yachtingu ponovno prostor bivšeg servisa

Idući tjedan potpisuje se koncesijski ugovor za servis plovila na rivi (A. KANCELAR)
Idući tjedan potpisuje se koncesijski ugovor za servis plovila na rivi (A. KANCELAR)

Lučka uprava Pula odustala je od upravnog spora koji je pokrenula nakon što je Ministarstvo pomorstva poništilo natječaj za dodjelu koncesije u bivšem ACI-jevom servisu na pulskoj rivi.

To ne znači, međutim, da je odustala od dodjele koncesije, već je 12. listopada, samo dva dana nakon sastanka Upravnog vijeća na kojem je odlučeno da povlače upravni spor, raspisala novi natječaj na koji su se javile pulske tvrtke Andi servis i Arena Yachting.

Kao najpovoljniji ponuditelj odabrana je tvrtka Arena Yachting, koja je i na poništenom natječaju odabrana kao najpovoljnija.

Doduše, ni u novom odgovoru Lučke uprave, koji potpisuje njihov glasnogovornik Zoran Peruško, nisu navedeni detalji o visini ponude, obavezama i sličnom, već je napomenuto da je ponuda Arena Yachtinga bila zapravo jedina valjana, a da ona Andi servisa nije uvažena zbog nedostatka bankovnog jamstva.

Najavljuju i da će s Arena Yachtingom idući tjedan potpisati koncesijski ugovor.

Na prvi natječaj, koji je Ministarstvo poništilo, javilo se pet tvrtki, tri ponude odbačene, dok su dvije bile valjane. Na koncu je odabrana Arena Yachting, kojoj je Lučka uprava htjela izdati 10-godišnju koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti priveza i odveza te servisa plovila na 5.890 četvornih metara na kopnu i 1.720 kvadrata mora.

Iako je ACI-jeva ponuda na prvom natječaju bila puno izdašnija, u Lučkoj upravi su procijenili da njihovo obećanje o 25 milijuna eura ulaganja u iduće dvije godine te otvaranje 50 novih radnih mjesta nije realno te je ponuda odbijena.

Tvrtka Arena Yachting je tada nudila otvaranje 10 radnih mjesta, a od njihove bi ponude Lučka uprava godišnje prihodovala 200 tisuća kuna. Zbog toga je ACI uputio žalbu resornom ministarstvu koje je otkrilo nepravilnosti u natječaju zbog kojih je na koncu i poništen.

U ACI-ju su nam potvrdili da se nisu javili na novi natječaj jer je u njemu sada navedeno da se koncesija ne može dati onome tko je u sudskom sporu s Lučkom upravom.

Budući da je ACI u sporu s njima još od 2004. zbog iseljenja upravo s područja bivšeg servisa, ta tvrtka nije ispunjavala natječajne uvjete.

Podsjetimo da je na otvaranju ponuda na prvom natječaju Arenu Yachting zastupala supruga Nevija Slokovića, suosnivača te tvrtke, koja je, što nam je službeno potvrđeno, u rodbinskoj vezi s ravnateljem Lučke uprave Donaldom de Gravisijem.

Novi natječaj je, inače, bitno izmijenjen. Lučka uprava njime dodjeljuje koncesiju za gospodarsku djelatnost dizanja i spuštanja plovila te servisa brodskog pogona i brodskog trupa, dok je prije naglasak bio na privezu i odvezu plovila te njihovom servisu.

Novost je i da se u istom natječaju našla Slobodna zona luke Pula, gdje se u koncesiju za istu djelatnost daje 300 četvornih metara, dok je u bivšem servisu koncesijska površina smanjena na 3.500 kvadrata. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter