Arboretum kraj Bala - šetnja ulicama sunca i vjetra

Vlasnik arboretuma gostima nudi četiri kilometra šetnica poljima aromatična bilja
Vlasnik arboretuma gostima nudi četiri kilometra šetnica poljima aromatična bilja

Krajem svibnja nakon niza godina uređivanja otvara se prvi tematski park u Istri - Histria Aromatica - na brdu Pižanovac kraj Bala. Riječ je o investiciji vrijednoj tri milijuna eura koja će konačno Istri dati nove i inovativne sadržaje u unutrašnjosti.

Naime, ovaj projekt na 100 tisuća kvadrata ponudit će gostima 10 mjeseci u godini šetnje poljima autohtonog aromatičnog i ljekovitog bilja te obilazak polja na četiri kilometra šetnica uz vodiča, posjet muzeju autohtonog aromatičnog bilja, galenskom laboratoriju.

Bilje će se moći i kušati u raznim delicijama u njihovom restoranu. Park će nuditi i pregršt događanja - radionice, team buiding, edukaciju, školu u prirodi za osnovne i srednje škole te studente, koncerte - uz nezaobilaznu kupnju domaćih suvenira.

Do ove godine gosti su mogli jedino prošetati poljima aromatičnog bilja, maslinikom i vinogradom i diviti se pogledu s vrha brda.

S jedne strane puca vidik na rovinjsko i vodnjansko priobalje, a s druge na Učku. Objekt na tisuću kvadrata unutarnjeg i tisuću kvadrata vanjskog prostora ubrzano se dovršava. Radnici postavljaju pločice, instalacije, stolariju, a nakon toga počinje opremanje i ostali završni radovi.

Nositelj projekta je zagrebačka tvrtka Bioaromatica d.o.o. poznata po svojim proizvodima od aromatičnog bilja marke Aromatica i lanca suvenirnica s tim proizvodima.

Objekt koji ne narušava izgled krajobraza predstavlja stilizirano istarsko selo te ima svoju Ulicu sunca i Ulicu vjetra. U obliku je potkove, građen u modernom minimalističkom stilu.

Filipaj ga je sam osmislio, a na osnovi njegovih zamisli zagrebački arhitektonski ured Mikelić Vreš izradio je glavni projekt.

Fasada je u kamenu i staklu s time da se kamen koristi iz njegovog lokalnog kamenoloma. Centralna terasa koja se kaskadno spušta do velike fontane i gleda na more ukopana je u živu stijenu, prava je atrakcija u prostoru. S krova objekta, gdje će biti i restoran, galenski laboratorij, muzej, recepcija te multimedijalni prostor i upravna zgradu, sakupljat će kišnica u cisternu koja će se koristiti za piće i zalijevanje. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter