Arbitraža za granicu Oprtlja i Buzeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U granicnom sporu izmedu Oprtlja i Buzeta mogla bi presuditi arbritraža. Oprtaljskim vijecnicima neprihvatljiv je buzetski prijedlog promjene dijela granice na podrucju Sv. Stjepana, odnosno Istarskih Toplica. Oprtalj ostaje pri svojem prijedlogu, a u slucaju da ga Buzet odbije, zatražit ce da granicu utvrde nadležne državne institucije, zakljucak je sa  zasjedanja Opcinskog vijeca.

Pitanje razgranicenja u Istarskim Toplicama otvorila je Opcina Oprtalj, koja na tom podrucju vodi spor s Hrvatskim šumama o pravu vlasništva nad zemljištem. Administrativna granica s Buzetom proteže se dijelom starim koritom rijeke Mirne, no njega više nema. Na tom je zemljištu izgraden dio hotela, parkirališta i sportskih terena. Zbog uredenja imovinskopravnih odnosa, rekao je nacelnik Aleksander Krt, nedavno je ponovo pokrenut postupak promjene granice te zatraženo izjašnjavanje Buzeta po prijedlozima dogovora i razgranicenja iz 2000. godine.

Oprtaljska opcina uputila je dva prijedloga koja bi, ocijenili su u Buzetu, zapravo znacila teritorijalni ustupak, pa su se buzetski vijecnici odlucili za treci, kojim bi obje strane u sporu dobile približno jednaku površinu.

Iako su predstavnici Buzeta i Oprtlja prije desetak godina održali nekoliko radnih susreta na tu temu te se cak i usuglasili o prijedlogu uredenja granice na tom podrucju, granica do danas nije definirana.


Podijeli: Facebook Twiter