Arapske zemlje mole Saudijce da ne odustaju od VS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina arapskih zemalja u UN-u pozvala je u subotu Saudijsku Arabiju da ponovno razmotri svoju odluku o odbijanju mjesta nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a zbog toga što to 15-člano tijelo nije uspjelo zaustaviti rat u Siriji i riješiti druge probleme na Bliskom istoku.

"Nadamo se da će oni (Saudijska Arabija), koji su među blagoslovljenima da predstavljaju arapski i islamski svijet na toj važnoj povijesnoj pozornici, posebno za područje Bliskog istoka ... zadržati svoje članstvo u Vijeću sigurnosti", navodi se u izjavi Arapske skupine.

Skupina je pozvala Saudijsku Arabiju da "nastavi sa svojom hrabrom ulogom branitelja naših pitanja Vijeću". Arapska skupina uključuje sve arapske članice UN-a osim Sirije, čije je članstvo suspendirano pošto je Damask izbačen iz Arapske lige.

Diplomati su rekli da i SAD želi da Rijad zadrži mjesto u Vijeću.

Saudijska Arabija odbila je u petak zauzeti mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, obrazloživši to "dvostrukim standardima" koje tom tijelu onemogućuju da prekida sukobe i ratove. Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da "metode i mehanizmi rada te dvostruki standardi onemogućavaju Vijeću sigurnosti da se pravilno ispunjava svoju odgovornost prema svjetskom miru".

Saudijska Arabija stoga je poručila da nema drugu opciju nego odbiti svoje mjesto dok se Vijeće sigurnosti ne reformira. U priopćenju se ne navodi na kakve se reforme misli.

Opća skupština UN-a izabrala je u četvrtak Saudijsku Arabiju, zajedno s Čadom, Nigerijom, Litvom i Čileom, za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti s dvogodišnjim mandatom. Saudijska Arabija je kao predstavnica Azije 1. siječnja u VS-u trebala zamijeniti Pakistan.

Američka saveznica Saudijska Arabija nije zadovoljna ni neuspjehom međunarodne zajednice da pruži pomoć sirijskim ustanicima u svrgavanju Bašara al-Asada niti odnosom prema izraelskoj okupaciji palestinskih područja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter