Arapska liga suspendirala Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arapska liga suspendirala je u subotu Siriju iz svoga clanstva i pozvala njezinu vojsku da prestane ubijati civile u prodemokratskim prosvjedima, u iznenadujucem potezu koji pojacava pritisak na režim Bašara al-Asada.

Arapska liga nametnut ce politicke i ekonomske sankcije Asadovu režimu i pozvala je sve clanice organizacije da povuku svoje veleposlanike iz Sirije, objavio je katarski premijer šeik Hamed Bin Jasim al-Tani, cija zemlja u ovom mandatu predsjeda Ligom.

"Bilo smo izvrgnuti kritikama zbog spore reakcije na dogadaje u Siriji", rekao je al-Tani novinarima u Kairu. "Morali smo imati vecinu za ovakvu odluku", objasnio je.

"Pozivamo sve sirijske oporbene stranke na sastanak u sjedište Arapske lige u Kairu kako bi usuglasili zajednicku viziju tranzicijskog razdoblja u Siriji", rekao je katarski premijer.

Suspenzija Sirije iz clanstva Arapske lige stupa na snagu 16. studenoga. Sirijski predstavnik u Ligi izjavio je da odluka o suspenziji krši povelju organizacije i da je ilegalna. "Arapska liga ovime pokazuje da samo služi zapadnim i americkim interesima", rekao je Jusuf Ahmed na sirijskoj državnoj televiziji.

On tvrdi da odluka o suspenziji može biti donijeta samo konsenzusom svih clanica i to samo na summitu organizacije. Za odluku je glasalo 18 od 22 clanice Lige.

Od pocetka narodnog ustanka sredinom ožujka, po podacima UN-a u Siriji je poginulo 3.500 ljudi u nasilnom oružanom gušenju prodemokratskih okupljanja.

Al-Tani je takode kazao da postoji mogucnost da Arapska liga, ukoliko nasilje i ubojstva i Siriji na prestanu, pozove u pomoc medunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava, ukljucujuci i UN.

Nade zapadnih zemalja da ce brutalan Asadov režim biti izoliran u arapskom svijetu dosad se nisu cinile izglednima. Neki arapski celnici bili su neodlucni okrenuti se protiv Asada strahujuci da ce to poslati poruku nezadovoljnom stanovništvu u njihovim zemljama, kažu diplomati, a prenosi Reuters. No, sirijski režim nastavio je nasilno gušiti prosvjede i nakon mirovnog plana dogovorenog arapskim posredništvom 2. studenoga.

Ispred sjedišta Lige u Kairu usporedo s današnjim sastankom ministara vanjskih poslova clanica okupilo se oko stotinjak prosvjednika, tražeci odlazak "krvnika Bašara".


Podijeli: Facebook Twiter